◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Trenduri sociale tulburătoare în campusurile studențești americane

În multe instituții de învățământ superior de peste Ocean se manifestă anumite tendințe care i-au pus pe gânduri pe cei care analizează viitorul din perspective evoluțiilor prezente ale tinerei generații. Dacă până nu demult erau în prim-plan consumul excesiv de alcool, frățiile controversate sau apelul la stupefiante, ceea ce se manifestă acum este cu atât mai tulburător cu cât creionează proiecții după care se vor orienta foarte mulți dintre tinerii din tot Occidentul.

Universitatea Western Washington pune la dispoziia studenșilor de culoare locuințe dedicate exclusiv lor într-un cămin dedicat. Conform site-ului web al programului, scopul este de a „explora și sărbători diversitatea oamenilor și culturii afro-americane și de culoare, cu context istoric și contemporan”. Nu este singurul caz – „instanțe” de auto-segregare devin din ce în ce mai frecvente la colegiile americane. Asociația Națională a Savanților a lansat recent o inițiativă numită „Separați, dar egali, din nou: neo-segregarea în învățământul superior american”. Din cele 173 de universități analizate, 42% oferă reședințe separate, 46% oferă programe de orientare la fel și 72% găzduiesc ceremonii de absolvire separate.

În octombrie 2021, lui Dorian Abbott, profesor asociat de științe geofizice la Universitatea din Chicago, i-a fost retrasă invitația de a ține o prelegere la MIT din cauza unui articol de opinie pe care l-a scris pentru revista Newsweek, în care a îndrăznit să critice standardele actuale privind diversitatea, echitatea și incluziunea în învățământul superior. Pe scurt, Abbott susține că aceste standarde sunt anti-meritocrație. Din fericire atât pentru Abbott, Universitatea Princeton l-a invitat ulterior să-și susțină prelegerea, care a fost atât de bine primită, încât a necesitat o extindere a conferinței cibernetice.

Zilele în care femeile se „jucau” în învățământul superior s-au terminat. Pentru anul universitar 2021-22, aproape 60% dintre studenți sunt femei – un decalaj care s-a extins treptat de zeci de ani. Acest lucru reprezintă milioane de bărbați mai puțini la colegiile de doi și patru ani. (Cu o jumătate de secol în urmă, acele cifre erau aproape exact opusul.) Tendința pare să se accelereze: în ultimii cinci ani, numărul total de înscrieri la facultate din SUA a scăzut cu aproximativ un milion de studenți, bărbații reprezentând mai mult de 70% din acest declin. Experții estimează și consecințele. Absolvenții de facultate câștigă, în medie, cu 56% mai mult decât absolvenții de liceu – o diferență care se ridică la peste un milion de dolari din câștiguri pe viață. Absolvenții de facultate sunt, de asemenea, mult mai puțin probabil să-și piardă locurile de muncă în timpul recesiunii economice și, din punct de vedere social, sunt în general mai fericiți, mai sănătoși și se bucură de căsătorii mai reușite.

La începutul lunii noiembrie 2021 a apărut știrea că mai mulți profesori actuali și foști de la Universitatea Harvard ajută la înființarea Universității din Austin, o școală de arte liberale din Texas, creată pentru a contracara ceea ce fondatorii ei văd ca o cultură a cenzurii în învățământul superior. Profesorul de psihologie Steven A. Pinker susține într-un interviu că „prea multe universități ale țării sunt blocate în aceeași rută, iar această rută include școlarizare exorbitantă, o birocrație în creștere, un set bizar de criterii de admitere și omogenitate politică în creștere, inclusiv reprimarea discursului și a ideilor”.

(R.I.)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *