◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Deschiderea expoziției „Fețele noi ale armelor vechi”

Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR) anunță deschiderea expoziției temporare „Fețele noi ale armelor vechi”. Vernisajul va avea loc joi, 28 februarie 2019, începând cu ora 17:00, la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, sector 3, București.

Expoziția aduce în atenția publicului o serie de obiecte cu un caracter deosebit din patrimoniul tehnico-militar al MNIR, realizate și folosite în prima parte a secolului XX, în special în timpul Primului Război Mondial.

Efectele Primului Război Mondial asupra evoluției umanității au fost profunde, schimbările survenite asupra mediului social fiind resimțite și astăzi. Unul dintre domeniile tehnice care s-a dezvoltat în mod spectaculos în această perioadă a fost cel al armelor, forțele implicate în Marele Război investind masiv în cercetarea și dezvoltarea armamentului atât de necesar pe câmpurile de luptă.

Având în vedere expozițiile dedicate comemorării Marelui Război organizate de către MNIR în cursul anilor trecuți, specialiștii din cadrul Secției Restaurare și-au propus să prezinte frânturi din Primul Război Mondial dintr-o perspectivă absolut deosebită și neabordată până în prezent în muzeele românești, scopul expoziției „Fețele noi ale armelor vechi” fiind acela de a oferi publicului vizitator oportunitatea de a înțelege atât importanța restaurării în cadrul muzeului, care în această situație a presupus îmbinarea a două meserii atât de diferite și de rare în prezent: cea de restaurator și cea de armurier, cât și importanța armelor de foc pentru istoria tehnicii, precum și pentru istoria militară. De altfel, urmând buna tradiție a expozițiilor de restaurare, acest proiect reprezintă o ocazie unică de a descoperi ce se întâmplă „în spatele ușilor închise” din laboratoarele muzeelor, de a cunoaște procesul meticulos de restaurare, dar și mecanismele de funcționare a obiectelor restaurate.

În aceeași măsură, expoziția se înscrie în seria evenimentelor dedicate centenarului încheierii Primului Război Mondial, fiind în același timp și primul proiect expozițional dintr-o serie de evenimente dedicate restaurării bunurilor de patrimoniu, pe care MNIR își propune să le organizeze în următoarea perioadă.

În cadrul expoziției „Fețele noi ale armelor vechi” vor putea fi admirate o serie de arme de foc folosite în Primul Război Mondial, eveniment de primă importanță pentru istoria umanității și pentru istoria României, și anume: pistol semi-automatRoth-Steyr M. 1907, revolver Mosin Nagant M. 1895, pușcă Lebel Fusil dʼInfanterie M. 1886, carabină Mauser Gewehr 98, pușcă Mauser M.1895, mitralieră Chauchat (CSRG) M.1915 și mitralieră Hotchkiss M.1914, precum și grenade și tuburi de proiectile. Aceste obiecte valoroase din colecția MNIR sunt adevărate inovații tehnice care au fost înnobilate de o restaurare minuțioasă și constrângătoare din punct de vedere estetic și științific. Expoziția este completată de două jurnalecare au aparținut unui militar român implicat în Primul Război Mondial, piese de asemenea restaurate cu această ocazie.

Expoziţia va fi deschisă la MNIR în perioada 28 februarie– 28 aprilie 2019, putând fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 09:00 – 17:00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *