◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

SUNT ȘI ROMÂNI CARE SPUN ADEVĂRUL

În tot marasmul social-politic-economic și de conștiință pe care-l trăiesc românii în prezent, sunt și oameni cu coloană vertebrală, care spun adevărul pe șleau, fără teama de ostracizare din cauza poziției lor ferme.
Unul dintre ei este inginerul Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial de la Curtici, județul Arad. Format la vechea școală agricolă românească, din care au provenit adevărații specialiști ai agriculturii, care scoteau producţiile record ale lui Ceaușescu nu pe hârtie, ci pe teren și în fermele zootehnice, Dimitrie Muscă nu s-a lăsat sedus de cântecul de sirenă al străinilor și a continuat să facă agricultură adevărată în unul din bazinele agricole cele mai renumite ale țării: Câmpia de Vest. Aici a reușit să pună pe picioare un holding agroindustrial în cadrul căruia se pleacă de la plug și sămânță și se ajunge la pâine, unt și mezel trecându-se, în cadrul aceleiași antreprize, prin siloz, moară, brutărie, respectiv prin padoc, lapte/carne, măcelărie/brânzărie, produs de raft/vitrină frigorifică. Totul ecologic, curat, gustos, cu salariați, acționari și beneficiari mulțumiți la superlativ.
Dar – pentru că există și un dar – se pare că acest exemplu de inițiativă performantă autohtonă deranjează pe unii, care ne-ar dori doar ca pe o piață de desfacere pentru produse tot mai chimizate și mai puțin legate de latura naturală a hranei omenești. Prima lovitură a venit din partea celor care cred că România ar putea concura cu Golful Persic în ce privește petrolul și gazele de șist. Inginerul Muscă a sesizat repede ce pericol ne paște dacă solul din vestul țării ar fi năpădit de instalațiile de fracturare hidraulică și a demarat o serie de întâlniri cu autoritățile locale și cu cetățenii județelor Arad și Timiș, reușind să blocheze (deocamdată) orice prospectări de gaze sau petrol în această zonă. Argumentele lui Muscă au fost bazate pe un singur considerent: a demonstrat (pe hârtie și în fapt) că se poate obține plusvaloare mai mare printr-un management agroindustrial performant, decât s-ar obține din extracția de petrol și gaze. Și fără impactul devastator asupra mediului pe care l-ar avea extracția de gaze de șist, știută fiind ca foarte poluantă.
Asta a fost în urmă cu câțiva ani. Acum, altă belea pe capul agricultorului român: pesta porcină. Timișul și Aradul n-au avut (încă) focare de pestă, din cauze ce țin de controlul sanitar-veterinar al efectivelor de porcine, controlul vânatului, neînvecinarea cu zone de graniță împădurite cum ar fi Ucraina (de unde se pare că au venit mistreții bolnavi). Dar de ce să nu avem și noi „faliții noștri” cum ar zice nenea Iancu? Așa că, la finele lui ianuarie s-au descoperit la cinci ghene de gunoi (!) din municipiul Arad cadavre de porci domestici infestate cu pestă!!! Cine le-a pus acolo, cum au apărut ele? Cercetările polițiștilor au dus la găsirea unui cetățean din Arad care ar fi cumpărat, fără forme legale, porci de la cineva din județul Bihor. Câțiva porci i-a revândut în județul Timiș, între timp cinci animale murindu-i în propria ogradă, pe care le-a aruncat la cinci ghene de gunoi, în zone diferite ale orașului.
Cât de orb trebuie să fii ca să nu vezi o lucrătură intenționată în această faptă abominabilă? Persoana respectivă nu dă socoteală pentru ce a făcut?
Iată că vine din nou „pe sticlă” inginerul Muscă de la Curtici (pentru care o epidemie de pestă porcină în preajma celor 35.000 de porci din combinatul pe care-l conduce ar însemna faliment sigur) și trage semnalul de alarmă asupra intenției cuiva (poate neștiut, dar mai degrabă știut) de a se depista și în județele Arad și Timiș cazuri de pestă porcină, cu consecințele dezastruoase cunoscute.
„Cu mult înainte de descoperirea pestei porcine africane la noi în țară, am atras atenția tuturor forurilor decidente – inclusiv președintelui țării, fiind o problemă de C.S.A.T. – Pentru a se lua măsuri de prevenire a intrării acestei boli teribile la noi în țară. Nu s-a făcut nimic! În nicio țară nu s-a întâmplat ce s-a întâmplat în România. În aproximativ jumătate de an a fost cuprinsă de boală aproape toată țara. Am urmărit minut cu minut evoluția situației, am tras nenumărate semnale de alarmă. Cu părere de rău spun că nu s-a făcut nimic, doar au fost omorâți porcii acolo unde s-a semnalat boala. Nu cred că apariția bolii a fost întâmplătoare, ci totul a fost diriguit. La Arad, cel care a adus animalele infestate și i-au murit în curte le-a aruncat în toate laturile orașului, și în est, și-n vest, și-n sud, și-n nord, numai ca să știe sigur că va fi și la noi. Este un dezastru pentru fermierul român și ar fi cazul ca autoritățile să se sesizeze din oficiu și să ia măsuri”. (Declarație dată de ing. Dimitrie Muscă la Jurnalul TV Arad, 21.02.2019)
Ce să mai spun? Că suntem la mila (vorba vine) celor care vor să dispună de noi așa cum le este interesul! Mă cutremur!

Dorin Ocneriu, UZPR Arad

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *