◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Basarabia în actualitate

STRADA LUI TUDOR BOTIN

Tudor Botin e sculptor și artist plastic.

S-a născut la Cartal, sat de pe malul Dunării, celebra Oblucița, localitatea moldovenească unde oștenii lui Ștefan cel Mare făceau zăgaz puhoaielor otomane, ca acestea să nu poată trece marele fluviu, care ne-a fost furat cu tot cu Marea în care se revarsă, la 28 iunie 1940.

După ce a umplut cu monumente de suflet Basarabia de la o margine a ei la cealaltă, Tudor Botin s-a gândit să mai ridice unul – o Cruce de piatră cu înălțimea de 15 metri, care să se vadă și de la Isaccea, orașul românesc de vizavi – în inima localității în care a copilărit.

A găsit locul, l-a pregătit, a săpat fundamentul, a adus de la cariere basarabene blocuri de piatră, pe care le-a cioplit mai multe luni la rând chiar în curtea părinților săi, transformată în atelier…

Dar în toiul lucrărilor la Cartal, poreclit azi Orlovca, a poposit o  mașină plină cu lucrători ai organelor de securitate ucrainene.

– Ce vrei să faci aici?

– O cruce.

– Nu se poate.

– De ce?

– Fără aprobarea mai marilor bisericii ucrainene nu vom permite.

Tudor Botin și-a întrerupt lucrul, a plecat la Kiev, de unde a adus încuviințarea mitropoliei de acolo de a fixa o cruce creștină lângă Dunăre.

Dar a doua zi după ce-a obținut acceptul, în Cartal au venit două mașini pline cu băieți cu ochi albaștri, care l-au atenționat:

– Nu e suficient. Mai e nevoie de expertize ale specialiștilor în proiectare, autorizații în construcție, documentație de proiect, ecologie, geodezie, arhitectură, patrimoniu etc., etc.

Timp de mai mule luni Botin le-a adunat și pe acestea.

În zilele care au urmat, însă, la poarta casei părintești s-au oprit trei mașini cu securiști.

– E nevoie de o decizie de Guvern.

– Monumentul se va vedea de peste hotare… Să nu sufere imaginea Ucrainei.

Pe parcursul unei veri, Tudor Botin a bătut la zeci de uși, ca să obțină diverse aprobări, în tot acest răstimp satul Cartal stând în așteptare.

Cunoscutul artist plastic a dobândit toate hârtiile necesare, inclusiv decizia Guvernului ucrainean.

Atunci au ajuns la fața locului, ca să se convingă de valabilitatea documentelor, patru mașini de securiști.

Când au văzut că nu mai au ce să-i mai ceară, bărbații care se aflau în acele mașini au pus în aplicare ultimul lor argument – l-au bătut, cu pumnii, cu picioarele pe artist, lăsându-l fără suflare în mijlocul drumului.

Oamenii din sat, în mod special femeile, au încercat să-l apere, dar cei veniți erau mai mulți și dotați cu arme din care se pregătiseră de aproape un an să tragă.

După ce bătăușii au plecat, locuitorii de la Cartal au ieșit să-l ajute pe Tudor Botin, ca timp de câteva săptămâni să ridice împreună monumentul maiestos care stă azi în centrul localității.

E unul dintre cele mai frumoase din partea de sud a Basarabiei.

Astăzi o stradă din Cartal  poartă numele lui Tudor Botin.

La capătul străzii se află o placă memorială pe care scrie: „Aici a fost bătut Tudor Botin”.

Satul nu-l uită pe cel bătut, că pe bătăuși i-a uitat demult.

 

Nicolae DABIJA / UZPR

 

P.S. La 23 februarie Curtea Constituțională a declarat neconstituțional decretul Doamnei Maia Sandu, președinte al Republicii Moldova, privind numirea repetată a Nataliei Gavriliță la postul de prim-ministru.

Platforma DA a anunțat că e gata să-și asume constituirea unui guvern minoritar.    

Credem că la ora actuală aceasta ar fi unica soluție.

Doamnă președinte, actualii deputați, cei mai mulți –  fără nici o șansă să revină în viitorul for legislativ, nu doresc alegeri anticipate, cu un guvern pro-european la guvernare, însă, aceștia ar putea fi convinși mai ușor să plece la odihna bine-nemeritată.

N.D.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *