◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Studiu. Cei care se autointitulează „profesioniști”, mai predispuși să încalce etica

Sunt „profesioniștii” mai pasibili să acționeze neprofesionist? O nouă cercetare a unei echipe de la Universitatea Cornell, din SUA, aruncă o lumină asupra conexiunii dintre cineva care crede că afișează „profesionalism” și tendința de a încălca regulile ori de câte ori este convenabil. Oamenii de știință concluzionează că managerii și angajații care se consideră profesioniști sunt de fapt mai pasibili de a comite conflicte de interese la locul de muncă. Studiul arată că măsurile de protecție împotriva părtinirii eșuează mult mai des în rândul membrilor forței de muncă cu un autoconcept personal de înalt de profesionalism. „Am observat că mulți consilieri profesioniști, cum ar fi consilierii financiari și medicii, susțin că profesionalismul lor îi protejează de corupție și de influența nedorită din conflictele de interese; că își pot gestiona propriul creier. Cu toate acestea, o mare parte de cercetări în științe sociale arată că multe părtiniri din cauza conflictelor de interese sunt neintenționate și implicite, iar pretențiile de profesionalism și integritate nu protejează prea mult împotriva influențelor nedorite”, explică autorul studiului, Sunita Sah, într-un comunicat al universității.

Sah a intervievat 400 de manageri și a întrebat despre o varietate de scenarii de conflict de interese. „În conformitate cu previziunile mele, cu cât sentimentul de profesionalism al managerilor este mai mare, cu atât este mai probabil ca aceștia să relateze că vor accepta cadouri de la oameni cu agende îndoielnice sau ambigue. Aceste rezultate generale indică faptul că un sentiment ridicat de profesionalism cu o înțelegere superficială a conceptului poate duce la o mai mare acceptare a conflictelor și, potențial, la mai multă părtinire”, adaugă Sah.

Autorii studiului mai notează că „profesionalism” era un cuvânt în mare parte sinonim cu domenii importante, precum dreptul și medicina. Acum, prof. Sah spune că cuvântul a evoluat într-un concept complet, referitor la modul în care oamenii se comportă la locul de muncă într-o varietate de domenii.

Rezultatele studiului sunt publicate de revista „Academy of Management Perspectives”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *