◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Comandor dr. Ioan Damaschin, la Gold FM: „Marina militară a României a executat primul atac cu torpilă din Europa în Războiul de Independență”

Invitat în emisiunea „Lumea-i cum este”, de la Gold FM, comandor dr. Ioan Damaschin, istoric militar, a făcut un recurs la istoricul marinei românești, pentru a ilustra că există o tradiție a acestui domeniu într-o țară care are deopotrivă fluviu și ieșire la Marea Neagră. „Marina României are un istoric îndelungat, ea a existat în toate formele și în toate epocile, de la Ștefan cel Mare la Mircea cel Bătrân. În Războiul pentru cucerirea Independenței de stat a României, nava Rândunica a reușit primul atac cu torpilă din Europa – un precedent mai existase doar în Războiul de Secesiune din America – și a scufundat un important monitor turcesc, apoi a izbutit să scape din tirul lansat de turci, Marina aducându-și astfel, cu demnitate și sacrificiu, contribuția la independența României”, a spus Ioan Damaschin.

Referindu-se la bogata tradiție marinărească românească, Ioan Damaschin a punctat faptul că această profesie este una dificilă, dar plină de onoare: „Când Carol I l-a întrebat pe căpitanul iahtului regal de unde își aduce oamenii pentru echipaj, iar acesta a răspuns că de la munte, Regele a replicat că este firesc să fie așa, pentru că este nevoie de oameni puternici pentru această îndeletnicire”, a povestit Ioan Damaschin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *