◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Piteștean, jandarm și…preot pentru surzi

Colonelul Cezar Toma, reprezentantul Jandarmeriei Române la Comisia Europeană, a fost hirotonit recent preot onorific într-o biserică destinată comunității persoanelor cu deficiențe de auz din Pitești. 

El urmează astfel o chemare de familie, tatăl său fiind prima persoană surdă hirotonită preot.

Colonelul Toma a decis să asculte chemarea preoției după 12 ani de carieră în Jandarmerie. Proaspătul cleric nu va renunța însă la prima sa vocație și își va îndeplini ambele misiuni. 

 Pe pagina de socializare a Jandarmeriei se menționează:

„O lume tăcută în care providența își arată discret miracolele. Să aduci glasul lui Dumnezeu în lumea celor fără de auz este, cu adevărat, o misiune pe care doar Divinitatea o poate trimite. După 12 ani de carieră în Jandarmerie, Cezar este chemat să slujească nu doar țării, ci și semenilor. O slujire întru Dumnezeu, în sprijinul comunităților de surzi”. 

A fost, de fapt, o chemare pe care Cezar spune că nu o poate explica în cuvinte. Un drum la biserica din Pitești unde tatăl său a slujit mai mulți ani, fiind și prima persoană surdă hirotonită preot în Biserica Ortodoxă Română, a pecetluit, de fapt, cărarea către un nou angajament. 

„Liniștea din timpul slujbei, pacea locului și a oamenilor de acolo, limbajul mimico-gestual în sine îmi ofereau un sentiment de apropiere față de tatăl meu și de Dumnezeu”, spune Cezar Toma.

În anul 2011, fără a renunța la Jandarmerie, hotărăște să se înscrie la un program de Masterat în Misiune și Slujire în Limbaj Mimico-Gestual, pentru a-și îmbunătăți comunicarea în limba semnelor românești. La finalul studiilor, a fost hirotonit preot onorific, slujind în biserica din Pitești, destinată comunității surzilor din care face parte și mama lui, și unde își începuse misiunea de preot și tatăl său. Cariera de militar o continuă cu succes. Din anul 2019, Cezar este reprezentantul Jandarmeriei Române la Comisia Europeană de la Bruxelles, fiind detașat ca expert național în cadrul Direcției Generale Migrație și Afaceri Interne. 

„Pentru mine, Jandarmeria reprezintă un proiect de viață, o convingere proprie, un instrument de protecție destinat oamenilor și statului.” (Cezar Toma)

Constantin PAȘOL / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *