default-logo

Sindicatul Naţional al Jurnaliştilor Tunisieni avertizează asupra subminării libertății presei

Principalul sindicat al jurnalismului din Tunisia condamnă reținerea de către Poliție a unui reporter de radio care a refuzat să-și dezvăluie sursele despre o poveste despre militanți, descriind decizia ca o nouă încercare de a submina libertatea presei.
Amira Mohamed, reprezentant al Sindicatului Naţional al Jurnaliştilor Tunisieni, a declarat că reporterul de la Mosaique FM a fost reţinut pentru audiere după ce a difuzat o poveste despre autorităţile care au destrămat o celulă militantă. „Ceea ce se întâmplă este o rușine, au folosit legea antiterorism pentru a viza libertatea presei, iar acesta este un pas foarte periculos”, a spus Amira Mohamed.
Libertatea de exprimare și a presei au fost câștiguri-cheie pentru tunisieni după Revoluția din 2011, care a pus capăt guvernării fostului președinte, Zine El Abidine Ben Ali, relatează arabnews.com. Cu toate acestea, sistemul democratic adoptat după revoltă este într-o criză profundă, după ce președintele Kais Saied a suspendat Parlamentul, a preluat puterea executivă și a dat deoparte Constituția, pentru a guverna prin decrete. Saied a promis că va susține drepturile și libertățile câștigate în Revoluție, dar opozanții săi afirmă că acțiunile președintelui, care includ și înlocuirea unui organism care a garantat independența judiciară, arată că este hotărât să-și consolideze propria putere.
Sindicatul jurnaliştilor mai arată că libertatea mass-media este serios ameninţată şi a avertizat că membrii presei de stat ar putea intra în grevă din cauza a ceea ce a numit „încercări ale Preşedinţiei de a controla televiziunea de stat”.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*