◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Ziarul ucrainean „Odessa Life” sau informarea oamenilor dintr-o fortăreață

Tatiana Siarova, 33 de ani, redactor la ziarul Odessa Life, locuiește într-un apartament din centrul orașului, împreună cu soțul ei și mama lui. În prezent, Odessa seamănă cu o fortăreață improvizată, povestește jurnalista, citată de roanoke.com. Sacii de nisip cu scop defensiv sunt îngrămădiți în multe locații și peste tot se văd barierele metalice antitank, cunoscute sub numele de „arici”, plasate strategic pentru a dejuca mașinile de război rusești. Soldații ucraineni care lucrează în punctele de control din oraş-străzi îi opresc pe șoferi și, în unele cazuri, pe pietoni. Blocaje uriașe de beton străjuiesc malul apei din Odessa.
Încă de la început, locuitorii din Odessa au auzit bombe căzând la periferia orașului lor, deoarece Rusia a bombardat aeroportul la începutul invaziei, relatează jurnaliștii. „Din prima zi am putut auzi ecourile războiului. Nu suntem supuși bombardamentelor directe, ca în alte părți ale Ucrainei, dar Odessa este lângă mare”, a spus Siarova.
În prima zi a invaziei trupelor rusești, proprietarul și redactorul șef al „Odessa Life”, Gennadii Chabanov, a convocat o întâlnire a celor 40 de angajați ai săi, prin Zoom și le-a spus că ziarul se închide. O problemă era aprovizionarea cu hârtie, o alta tipografia din Kiev, devenită inoperabilă din cauza forțelor ruse din jurul capitalei. O preocupare majoră a fost și siguranța jurnaliștilor.
„Vă rugăm să aveți grijă mai întâi de securitatea voastră, viața voastră este de o importanță primordială”, le-a spus Chabanov. „Dar în aceeași zi, unii dintre ei s-au întors spre mine și mi-au spus că în loc să nu facem nimic nimic și să ne fie frică, mai bine să facem ceva. Să acoperim evenimentele, să ieșim în stradă și să asigurăm acoperirea pentru public”, își amintește jurnalista.
Cu stocul de hârtie în scădere, „Odessa Life” a reușit să publice două ediții speciale până acum. Acestea au fost livrate în supermarketuri și alte centre comerciale și distribuite gratuit. Una era o publicație de specialitate pentru persoanele în vârstă cu venituri mici și conținea sfaturi de supraviețuire în circumstanțele care se schimbă rapid. „Am compilat întrebări și răspunsuri pentru oamenii care nu au internet, care nu știu cum să folosească internetul și nu pot viziona informațiile online. Aceste ediții speciale oferă răspunsuri despre cum să te comporți când auzi rachete zburând sau unde ar trebui să mergi dacă ai nevoie de ajutor cu o problemă socială și sfaturi pentru oameni în timpul războiului”, a spus Chabanov, care și-a putut plăti angajații din fonduri de rezervă care au dispărut până la sfârșitul lunii februarie. De atunci, aproximativ 15 editori și reporteri lucrează ca voluntari.
Unul a informat cetățenii despre cea mai recentă rută de evacuare pe uscat recomandată către România; un altul le-a relatat cititorilor unde să găsească hrișcă, cereală de bază și cât să se aștepte să plătească; un al treilea a publicat un avertisment guvernamental care arată că cei care încearcă să profite de război vor fi urmăriți penal. Există și postări despre alimentația sănătoasă în timp de război și despre starea animalelor din grădina zoologică din Odessa.
„Continuăm să actualizăm online acum, cu site-ul web și prin toate rețelele sociale”, a spus Chabanov, care încearcă să organizeze o tipografie în Lviv. „Încercăm să fim cât mai activi posibil, având în vedere situația”, susține Chabanov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *