◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Nouă criză politică și constituțională la Chișinău. Partidele pro-ruse încearcă să captureze Curtea Constituțională

O nouă criză constituțională și politică a erupt în Republica Moldova în contextul în care țara părea că se apropie de declanșarea alegerilor anticipate. Vineri, majoritatea parlamentară din legislativul moldovean, formată din partide pro-ruse, în opoziție cu președinta Maia Sandu, au încercat revocarea din funcție a mai multor judecători de la Curtea Constituțională a Moldovei, deși aceștia nu pot fi demiși sau schimbați din funcție, conform Constituției țării. Maia Sandu anunță că a convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Partidul Acțiune și Solidarite, principalul partid de opoziție, susține că decizia votată de majoritatea formată din Partidul Socialiștilor al lui Igor Dodon, Partidul Șor și aliații acestora, nu are valoare juridică și nu schimbă decizia adoptată anterior de CCM privind posibilitatea de dizolvare a actualului parlament. 

„Curtea Constituțională a ignorat circumstanța existenței în Parlamentul R.Moldova a majorității parlamentare absolut formalizate… Curtea a deraiat și ignorat propria jurisprudență prin care a statuat că în cazul în care este constituită o majoritate parlamentară absolut formalizată, președintele R.Moldova este obligat să desemneze candidatul înaintat de această majoritate pentru funcția de prim-ministru”, se arată în textul declarației votată vineri de PSRM și aliții lor.

Deputații opoziției pro-europene au părăsit sala plenului în sens de protest.

Ca să fie foarte clar. Declarația Parlamentului «de nerecunoaștere a deciziilor Curții Constituționale» și de «acordare a votului de neîncredere judecătorilor Curții Constituționale» nu produce niciun efect juridic. Judecătorii Curții Constituționale rămân în funcții, or aceștia sunt inamovibili potrivit prevederilor Constituționale. Inamovibilitatea înseamnă că ei nu pot fi demiși din funcții. Mai ales de Parlament. Declarația PSRM este similară declarațiilor privind «condamnarea traseismului politic» sau a celei privind «dezacordul cu dizolvarea Parlamentului». Sunt pur și simplu caraghioși”, a scris deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, pe contul său de Facebook.

Continuare pe digi24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *