default-logo

Pictorul de NEGRU

Negrul generator de lumină în concepția originală a artistului Elian Băcilă

O aură neagră, un nimb învâltorează personalitatea artistului Elian Băcilă care a adus acest concept de negru în artă în România. Originalitatea izbucnește plenar pe coordonatele filozofice generate de lucrurile sale, punctând ideea de negru. Universul este negru, el desfășurându-se  în fasciculele luminii generatoare de lumi. Noaptea e neagră, în ea se petrec evenimentele esențiale ale existenței. În noaptea neagră, creatorul se iubește, se nasc oamenii în general, se moare. Tablourile lui Elian Băcilă devoalează esența vieții, din neguri spre explozia luminii.

În adâncurile întunericului a coborât Isus să ne aducă lumina purificatoare. Ca şi în ceramica neagră de Marginea, în opera artistului citești suișuri ca în niște figuri, pornind prin extensia negrului. În cartea “ Strămoșii Românilor în capitolul “Preistoria Daciei “ în special, se prezintă descoperiri Culturile Boian, Otomani, Celtica etc. Negrul statuetelor ancestrale ne inspiră să vedem o continuitate în pasiunea acerbă a lui Elian Băcilă pentru esența aflată „in nuce„ în lucrările sale. Un tablou prezintă negru și roșu în treptele pe care un apus de soare vestește venirea nopții negre. Vehicularea în lume a ideii de negru în artă l-a purtat pe artist prin colecții din Franța, Olanda, Japonia cât și în Africa.
Geniul românesc iluminează cu strălucirea generată de negru, arta modernă contemporană promovată unic de Elian Băcilă.

Expozițiile sunt multe, nu se poate notifica întreaga activitate a artistului. Ideea prezentării conceptului „lumină neagră„ îl situează pe Elian Băcilă în centrul manifestărilor artistice ale Bucureștiului. Un tablou prezintă săgeți ca o idee a senzualității, artistul nefiind străin de împlinirea plenară în iubire ca o armonie beethoveniană, culoarea neagră caută în desfășurarea ei spre dezvăluirea esențelor existenței. În noaptea neagră, pe malul unui râu căutător, sub o salcie pletoasă, doi tineri se sărută, privind sclipirile râului cântător, desfășurându-se în lumina lunii eminesciene. Așa ne fac să visăm tablourile artistului și să simțim nașterea în întuneric a plinului sentiment de dragoste.

Născut sub zodiacul Leului, pe cerul său s-a înălțat strălucitor soarele luminii în soarele verii. Pasionat și generos, artistul vorbește despre concepțiile sale care îl înnobilează, situându-l în miezul unui megamodernism artistic. Atunci, când nu se mai vorbește de forme în artă, răsare ElianBăcilă cu lucrările sale armonioase, în cântecul negrului.  Din smoala păcatului țâșnește liniștea, așternându-se în jur, aromind cu idei și filozofie ochii privitorului. Un amestec de miresme nocturne, atunci când „zorii se revarsă„, ca să împingă lumina spre gustul de a trăi, se înălța în viața cotidiană ca să ne bucurăm integral de opera artistului care are ca motto:  „Lumina vine din întuneric. Eu sunt duhul sfânt, Eu sunt sănătos la minte.„ (Elian Băcilă)

prof. Georgeta Blendea Zamfir

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*