default-logo

Dumnezeu, poporul și… filosofii

PICURI DE ÎNȚELEPCIUNE

  1. POPOARELE vor fi fericite atunci când educaţia integrală a cetăţenilor se va sprijini pe „ADEVĂR şi DREPTATE„. Să nu deosebim pe cel tare de cel slab; cel sus-pus, de umilul cetăţean; pe omul pe care soarta l-a înălţat, dar poate că sufletul lui n-a putut s-o urmeze, rămănând pre cum a fost: nedrept şi răutăcios faţă de nenorocitul căzut în mâinele lui, pe care însă natura l-a apărat, dăruindu-i o inimă sinceră, dreaptă, nobilă. Adeseori vom găsi conştiinţe şi caractere în bordeie (case sărăcăcioase) decât în casele celor avuţi, cei mai mulţi pe nedrept, unde, din cauza strălucirii prea mari, ochii noştri nu pot pătrunde misterul ce domneşte acolo.

Vasile Conta (1845-1882),

filosof materialist, promotor al evoluţionismului

  1. Într-o localitate dintr-o ţară bogată, exista o femeie care avea tot ce-i trebuia, dar era foarte zgârcită. La poarta ei, venea zilnic un sărac care-i cerşea o bucată de pâine, fiindu-i foame. Femeia, rea, îl miluia pe acesta cu multă zgârcenie şi răutate. Dar, cerşetorul mereu îi spunea: „cine-şi dă lui-şi dă„. Într-o zi ce s-a gândit ea? Să-i pună otravă în pâine, pentru a se scăpa în felul acesta de cerşetorul care tot o supăra. Această femeie avea un singur fiu, care a mers la vânătoare cu prietenii săi. În pădure, venind o ploaie torenţială, a fost nevoit să se ascundă tocmai în casa cerşetorului. Acesta i-a poftit să mânânce din ce avea. Băiatul a gustat din pâinea otrăvită, pe care mama i-o dăduse cerşetorului. Acesta muri. Atunci, femeia bogată şi rea a înţeles de ce cerşetorul tot spunea:”Cine-şi dă lui-şi dă!”

 CENACLUL LITERAR-FILOSOFIC:

„Eminescu,   Stainhardt, Noica…Dumnezeu”

  3. „SUFLETUL LUMII ESTE EU”. Fără „EU” nu există timp, nu există spaţiu, nu există Dumnezeu, fără ochi nu e lumină, fără auz nu e cântec, ochiul e lumina, auzul e cântecul, „EU E DUMNEZEU”.

„DUMNEZEU E UN ATOM”, un punct matematic, punctul comun unde se lovesc toate puterile pământului spre a constitui organismul de legi, sistema cosmică.

„Cine neagă pe Dumnezeu neagă ordinea morală a Universului. Dar e dovedit că oricine neagă ordinea morală este pierdut, fie ca individ, fie ca neam pe acest pământ- căci degenerează fizic şi degenerează moraliceşte„.

Mihai Eminescu (1850-1889), poet nepereche

 NU CRED ÎN LUME”, nu spun nici despre ea că este adevărată. Dar, dacă o gândesc uneori, n-o pot gândi decât aşa: „CU DUMNEZEU ACOLO, LA ÎNCEPUTUL EI, CU DUMNEZEU AICI, LA PREFACEREA EI”.

Nu uita „OMULE” că Dumnezeu te-a trimis în lume să-L înlocuieşti; să dai sensuri, să creezi, să duci începutul său înainte. VEZI SĂ NU-ŢI PIERZI TIMPUL!”

 Constantin Noica (1908-1987), filosof

 

Părintele Ilie

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*