◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro17.04.2024

Comisia Europeană evaluează riscurile potențiale ale Metaverse

Deși Metaverse promite oportunități comerciale mari, ridică o serie de întrebări la care autoritățile de reglementare și legislatorii le răspund cu greu, deoarece această evoluție viitoare a Internetului este încă într-un stadiu foarte incipient.
Este greu de imaginat cum va arăta cu adevărat metaversul, dar autoritățile de reglementare încep să se gândească serios la asta, relatează EURACTIV.
Comisia Europeană dă asigurări. „Metaversul nu este ceva nou. Am muncit mult pentru a ne asigura că avem un cadru de reglementare european adecvat”, a declarat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă, la Adunarea digitală organizată de președinția franceză, care a avut loc la Toulouse, referindu-se la Digital Markets Act (DMA) și Digital Services Act (DSA). Oficialul European a adăugat că Bruxelles-ul nu intenționează să „aștepte prejudiciul înainte de a interveni.”
Dar există o muscă în unguent: în timp ce multe utilizări potențiale au fost deja identificate, metaversul este totuși mai mult un concept, ceea ce face aproape imposibilă identificarea cu certitudine a provocărilor și riscurilor pe care această nouă lume paralelă le va prezenta.
„Indiferent de modul în care este definită, vor apărea probleme sociale și economice”, a spus Haksoo Ko, profesor de drept la Universitatea din Seul.
În primul rând, „trebuie să fim capabili să evaluăm amenințările în diferite contexte, în special pe rețelele de socializare”, a spus Camille François, profesor la Universitatea Columbia, lăudând faptul că acest tip de dialog are loc înainte ca Metaverse să devină realitate.
Lista riscurilor potențiale ale acestui nou univers include hărțuirea cibernetică și discursul instigator la ură, care ar putea să capete o dimensiune cu totul nouă în această lume în întregime virtuală. Pentru 97% dintre respondenții francezi la un sondaj Ipsos, hărțuirea online este o problemă serioasă – iar 59% dintre respondenți au declarat că au fost victime ale acesteia.
Deocamdată, toate datele indică faptul că aceste abuzuri vor crește în Metaverse, iar natura imersivă a acestor atacuri va amplifica probabil impactul lor.
Și Big Tech este conștient de acest lucru. Într-o notă internă din martie 2021, obținută de Financial Times, directorul de tehnologie al Meta, Andrew Bosworth, a avertizat că spațiul virtual ar putea deveni un „mediu toxic”, în special pentru femei și minorități, și că ar putea fi o „amenințare existențială” la adresa companiei.
Meta nu este singura companie care își face griji în acest sens. Într-o postare recentă pe blog, Charlie Bell, vicepreședintele executiv al Microsoft, a subliniat că „problemele internetului de ieri și de azi – furtul de identitate, încercările de furt de acreditări, ingineria socială, spionajul de stat, vulnerabilitățile inevitabile – vor apărea și în metavers”.
Preocupările privind confidențialitatea și protecția datelor ar trebui, de asemenea, să fie parte integrantă a dezbaterii. În plus, factorii de decizie politică nu vor putea ignora regulile concurenței. „Știm că companiile existente își pun greutatea în această lume tehnologică foarte captivantă”, a spus Thierry Breton, subliniind că „în Metaverse, concurența loială va trebui garantată”. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *