◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

ARHANGHELII, a opta ceată de îngeri, responsabili de comunicarea cu oamenii

Sfinții Arhangheli alcătuiesc una dintre cele nouă cete îngerești, cea de a opta. Prin voia lui Dumnezeu, ei comunică cu oamenii. Căpeteniile puterii cerești sunt cei șapte Sfinți Arhangheli. Aceștia sunt, Mihail, Gavriil, Rafail, Egudiil-Evgudiil, Uriil, Salatiil și Varahiil.

Arhanghelul Mihail
În limba ebraică, Mihail înseamnă cine e cu Dumnezeu. După căderea în păcat și alungarea din rai a primilor oameni, el a fost rânduit să păzească porțile raiului. După ce Lucifer a căzut din cer, Arhanghelul Mihail a strigat, să luăm aminte!

În iconografie, Arhanghelul Mihail este reprezentat sub chipul unui voievod tânăr care are în mâna dreaptă o lance cu care îl străpunge pe Satan. Mihail are menirea de a proteja omenirea de rău.

Arhanghelul Gavriil
El aduce oamenilor veștile bune. El a vestit Fecioarei Maria că va aduce pe lume pe Fiul lui Dumnezeu. În ebraică, Gavriil înseamnă puterea lui Dumnezeu. În iconografie, este reprezentat sub chipul unui tânăr care poartă în mâna dreaptă o candelă, iar în mâna stângă are o oglindă din japs verde, reprezentând înțelepciunea lui Dumnezeu.

Arhanghelul Rafail
El este cinstit ca fiind vindecător al bolnavilor, este ocrotitor al tinerilor căsătoriți, al călătorilor. În ebraică, Rafail înseamnă domn vindecător. În Sfânta Scriptură, Rafail este îndrumătorul lui Tobie, în drumul său către Sara, viitoarea sa soție. În iconografie este reprezentat ținându-l pe Tobie de mână.

Arhanghelul Uriil
Uriil în limba ebraică înseamnă focul lui Dumnezeu. În iconografie este reprezentat ținând în mâna dreaptă o sabie îndreptată împotriva perșilor, iar în mâna stângă ține o limbă de foc.
Arhanghelul Uriil avertizează omenirea să aibă frică de Dumnezeu. El face apel la rugăciune, smerenie, pocăință. El îi cântă lui Dumnezeu, aliluia.

Arhanghelul Salatiil
El simbolizează rugăciune ca fiind o cerere, o necesitate. În ebraică, salatiil înseamnă mijlocitorul către Dumnezeu. În iconografie este reprezentat cu chipul plecat, cu mâinile încrucișate ca pentru o rugăciune.

Arhanghelul Iegudiil
Întruchipează rugăciune de slăvire. În ebraică, iegudiil înseamnă cel ce îl slăvește pe Dumnezeu. În iconografie, este reprezentat ca ținând în mâna dreaptă o cunună de aur și un bici cu trei cozi pentru cei păcătoși.

Arhanghelul Varahiil
Este cel care aduce darurile și mângâierile lui Dumnezeu. În limba ebraică, varahiil înseamnă înălțarea la Dumnezeu. În iconografie este reprezentat ca ținând un trandafir alb la piept, ca semn al darului.

În simbolistică, mâna dreaptă este un simbol solar, pe când cea stângă este unul lunar. Mâna dreaptă reprezintă hotărârea, compasiunea, logica, în timp ce, mâna stângă reprezintă pasivitatea, dreptatea, emoția.
Mâna dreaptă reprezintă conştiinţa, iar cea stângă, reprezintă inconștientul.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *