◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Galaxia noastră a murit odată. Acum suntem în cea de-a doua viață

Calea Lactee este un zombie? Nu chiar, doar că un om de știință japonez a constat că galaxia noastră este la a doua viață. Concluzia se bazează pe analiza chimică a stelelor din Calea Lactee.

În Calea Lactee stelele pot fi împărțite în două mari grupuri din punct de vedere a compoziției chimice. Primul grup deține o compoziție chimică mai mare a ceea ce este cunoscut drept elemente α ( oxigen, magneziu, siliciu, sulf, calciu și titan), în timp ce al doilea grup este mult mai sărac atunci când vine vorba despre aceleași elemente.

Existența acestor două grupuri distincte implică faptul că s-a întâmplat ceva diferit în timpul etapelor de formare. Mecanismul precis din spatele acestui proces era neclar.

Astronomul Masafumi Noguchi de la Universitatea Tohoku consideră că explicația este una cât se poate de simplă, fiecare grup de stele a avut perioade distincte de formare. Pe baza teoriei acumulării galactice a fluxului rece propusă în 2006 , Noguchi a modelat evoluția Căii Lactee pe o perioadă de 10 miliarde de ani.

Compoziția chimică a stelelor este dependentă de gazele din care sunt formate. Unele dintre ele s-au format cu mult înainte ca celelalte să existe. Acest fapt se poate înțelege pentru că în universul timpuriu nu au existat elementele grele, adică cele care lipsesc în al doilea grup de stele.

În prima etapă, conform modelului lui Noguchi, galaxia atrage gaze reci din exterior. Aceste gaze se coalizează pentru a forma prima generație de stele. După aproximativ 10 milioane de ani, ceea ce este un termen relativ scurt în termeni cosmici, unele dintre aceste stele au murit și s-au transformat în supernove de tip II.

În timpul unei perioade de aproximativ 2 miliarde de ani, a avut loc o a doua rundă de formare a stelelor. Acestea, din punct de vedere chimic, sunt formate diferit față de cele inițiale. A doua generație include Soarele nostru, care are o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Acesta este motivul pentru care se crede că galaxia noastră este la a doua viață. Modelul propus de specialistul japonez se aplică doar pentru galaxiile mari, care experimentează cele două etape, întrerupte de o perioadă moartă. În cazul galaxiilor pitice, producția de stele este continuă.

Lucrarea științifică semnată de Noguchi a fost publicată în revista Nature.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *