default-logo

A apărut revista Vatra veche 9/2020

Publicația lunară de cultură „Vatra veche” intră în toamnă cu rod bogat.

Numărul 9/2020 e ilustrat cu reproduceri după pictura religioasă purtând semnătura unui înnoitor într-un teritoriu încremenit în tradiție, pictorul Petru Botezatu, care e în curs de finalizare a picturii în frescă de la Catedrala „Sf. Vinere” din Zalău, după ce a înnobilat și alte biserici din țară, dar și din Canada și Statele Unite ale Americii.

Un amplu interviu, realizat de Nicolae Băciuț, lămurește arta picturii bisericești în viziunea lui Petru Botezatu, o personalitate a artei plastice care trebuie imperativ repusă în circuitul valorilor exemplare ale culturii române. Polemic cu cordialitate, Petru Botezatu argumentează convingător de ce nu și-a  „inhibat creativitatea personală, de dragul de-a fi polically correct față de prototipurile impuse de veacuri”, optând pentru „o sinteză a tradiției ardelenești și a picturii din vechile biserici românești”.

Revista „Vatra veche” readuce în discuție posteritatea unor scriitori importanți, marginalizați din interese obscure ori din indiferență, luând ca pretext marcarea a 20 de ani de la moartea lui Ioan Alexandru, un „recuperator” al imnului pentru poezia română, un poet care a dat strălucire patriotismului ca temă poetică.

Ana Blandiana evocă câteva dintre întâlnirile sale cu Ioan Alexandru, coleg de facultate, de redacție, generație.

În ideea readucerii în orizontul de întâlnire cu noii cititori sunt și  articolele dedicate lui Alexandru Macedonski, la 100 de ani de la moartea sa, Veronicăi Micle la 170 de ani de la naștere, 135 de la nașterea lui Liviu Rebreanu, 125 de la nașterea lui Lucian Blaga…

Texte de istorie literară îi mai vizează pe Eugen Lovinescu, Dimitrie Stelaru, Nichita Stănescu, Vasko Popa, Anton Cosma.

Ognean Stamboliev, membru PEN Club Bulgaria, radiografiază cei  „Douăzeci de ani fără Emil Cioran”.

Poezie semnează Cora Botez,  Răzvan Ducan, Adriana Weimer, Dumitru Hurubă, Liliana Popa, Valeriu Stancu (medalion la 70 de ani !), iar proză Alexandru Cazacu, Maria Cecilia Nicu.

Actualitatea editorială e trecută în revistă Constantin Stancu, Veronica Pavel Lerner, Mihai Posada, Valentin Coșereanu, Cristina Sava, Mihaela Roșu Bână, Radu Șerban, Luminița Cornea, Livia Fumurescu, Mircea M. Pop, Silvia Urdea, Mihai Batog-Bujeniță ș.a.

La „Documentele continuităţii”, acad. Ioan Aurel Pop continuă serialul „Transilvania, starea noastră de veghe”, Florin bengean îl evocă pe Nicolae Iorga,

primul istoric literar român complet”, , de Florin Bengean/58

Universitatea Populară „Nicolae Iorga”.  Alocuțiune de Ionuț Vulpescu/59

Dialogurile Vetrei vechi îi au ca subiecți pe Î.P. S. Ioan, mitropolitul Banatului, și Anca Serghie.

Pe teme religioase scriu : Gheorghe Nicolae Șincan (Sfânta Cruce), Nicolae Băciuț (Muntele Athos din Muntele Athos).

Rubricile consacrate ale revistei au în vedere actualitatea plastică, cinematografică.

 Continuă rubrica „Curier”, un dialog cu cititorii revistei.

Revista se difuzează la aproape 16.000 de adrese de email și apare și în format print.

NICOLAE BĂCIUȚ

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.