default-logo
BREAKING NEWS
Agențiile de presă din Europa, decise să învingă presiunea războiului şi dezinformarea Membrii Alianţei Europene a Agenţiilor de Presă (EANA), reuniţi la conferinţa cu tema „Realitate şi ficţiune în timpul războiului şi al pandemiei de COVID-19”, desfăşurată la Sarajevo, au discutat despre posibile soluţii la criza informaţională în contextul actual, în care societatea este sub presiunea războiului, coronavirusului şi dezinformării. Clemens Pig, preşedintele EANA şi CEO al agenţiei de presă din Austria APA, a spus în deschiderea conferinţei că „orice război, încă de la început, este şi un război al informaţiei”. El s-a declarat optimist, exprimându-şi încrederea că tehnologia va fi aliatul agenţiilor de presă în lupta împotriva fake news. „Tehnologia este foarte importantă pentru noi şi pentru evoluţie, dar şi pentru verificarea ştirilor şi combaterea fake news”, a subliniat şeful APA. CEO-ul Fundaţiei Thomson, Caro Kriel, a remarcat că „informaţia poate salva vieţi atunci când este adevărată, în schimb poate strica totul atunci când este greşită”. Ea a afirmat că dezinformarea în Rusia a început în 2014. La rândul său, CEO-ul agenţiei de presă germane dpa, Peter Kropsch, a punctat că presiunea economică este o ameninţare pentru presă, care, din motive financiare, ar putea deveni controlabilă, şi a adăugat că independenţa este cea mai importantă valoare pe care agenţiile de presă o au şi care trebuie păstrată. Wojtek Surmacz, preşedintele agenţiei de presă din Polonia PAP, a evidenţiat faptul că reţelele de socializare nu reprezintă surse de încredere şi că publicul ar trebui să nu confunde o sursă reală precum o agenţie de presă cu platformele de socializare. Conferinţa găzduită de agenţia de presă din Bosnia-Herţegovina FENA a beneficiat şi de un mesaj video din partea Verei Jourova, vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru valori şi transparenţă, care a subliniat importanţa informaţiilor verificate, acestea fiind „cea mai bună soluţie împotriva propagandei”: „Uniunea Europeană nu a făcut niciodată atât de mult pentru a proteja presa, iar asta e ceea ce democraţia ar trebui să facă. Comisia Europeană pregăteşte Actul european pentru libertatea presei […] şi creşte finanţarea pentru jurnalişti, parteneriate şi proiecte media”. La finalul conferinţei, Claudia Victoria Nicolae, directorul general al Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES, şi Branka Gabriela Vojvodic, directorul general al agenţiei croate de presă HINA, au semnat un acord de parteneriat între cele două agenţii privind schimbul de informaţii. EANA a fost înfiinţată la 21 august 1956, în urma unei conferinţe care a avut loc la Strasbourg. Alianţa reprezintă un forum pentru cooperare şi schimb de informaţii între agenţiile de presă europene şi cuprinde peste 30 de agenţii membre, care promovează respectarea drepturilor de autor, accesul la informaţie, dezvoltarea tehnologiei de transmitere a acesteia şi libertatea presei. AGERPRES este membră EANA din 1996.

Transfăgărășanul – Metroul munților

Transfăgărășanul există! Ca o împlinire a voinței de veacuri a românilor! La 20 septembrie 1974 a fost inaugurat, după patru ani de lacrimi, jertfiri și sacrificii umane (construit între anii 1970-1974).

Supranumit „metroul munților”, inaugurarea a fost făcută în prezența a peste 50.000 de civili și militari și a fost o adevărată sărbătoare! Primul care a deschis cu excavatorul drumul a fost soldatul Gheorghe Epure la 10 martie 1970.

Poveștile de sacrificii zguduie și azi!

Dedică Dobrin din Arefu a fost singurul fotograf care a imortalizat lucrările și care a relatat toate acestea în cartea numită „Locuitori din împărăția norilor”. Ecourile acestei grandioase lucrări nu se sting. Sunt simbolurile dacilor, funia și șarpele la care, simbolic, converg, între Cer și Pământ, ca o Columnă, fapte de istorie prin spiralele celor doi versanți ai Transfăgărășanui. Un peisaj cât o Pace ! În 2019, la a 45-a aniversare, un grup de inimoși, situat de o parte și de alta a versanților, a luat, metaforic, calea transhumanței, spre a fi acolo, la Bâlea Lac, deasupra norilor! 

Colonelul dr. Constantin Avădanei era unul dintre acei care a vorbit cu camarazii! Un proiect inițiat de col. rtr. Ioan Bratu, un om al culturii argeșene (poet, prozator, Pictor, care a slujit armata peste 40 de ani), a adunat laolaltă versantul sudic cu cel nordic și care, în 2014, a devenit Via Sacra! Adevăratul erou este Pavel Finta din Alba Iulia care în 1971 era militar în acele locuri.

An de an, de 47 de ani, turiști, dar și istorici  se reculeg la acest Pod între Cer și Pământ și fredonează Imnul sculptat în marmură.

Anul acesta, din delegația Alba Iulia a Filialei Gemina a ANCMRR Al. I. Cuza, a participat și col. rtg. Nicolae Panduru alături de reprezentanți ai versantului  sudic, conduși de col. r. Ioan Bratu.

Loja din dreptul Însemnului Memorial a fost completată de o candelă, un steguleț și o coroniță! Eroul, de acum, Constantin Avădanei e Stea! Dar familia îi va urma exemplul! Una din fiicele sale, Bianca-Elena, a urcat Muntele, la a 47-a aniversare!

Să-i fie tatălui aproape și camarazilor tovarăș!

Pe Transfăgărășan! 

Florica R. Cândea – UZPR Arad

Carina A. Baba – Selecție foto

 

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.