◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro24.04.2024
Argeș: prima emisiune sub egida UZPR

Filiala Argeș a UZPR a lansat ciclul de emisiuni organizat împreună cu Centrul Cultural din Pitești, sub genericul „Virtuțile presei de azi”.

Prima emisiune, transmisă pe canalul de YouTube al instituției gază, a avut loc joi, 4 aprilie.

La eveniment au participat membri UZPR ai Filialei Argeș, oameni de cultură, dar și argeșeni interesați să cunoască oamenii care au făcut și/sau continuă să trudescă în această branșă plină de provocări. 

Cristina Munteanu, președinte al Filialei UZPR Argeș, împreună cu vicepreședintele Cristian Vasile i-au adus în fața publicului de la Sala Ars Nova pe  Mihai Golescu, fost președinte al Filialei (acum președinte de onoare), pe academicianul și gazetarul argeșean Gheorghe Păun și pe scriitorul și jurnalistul Cristian Cocea, în prezent directorul Direcției de Cultură Argeș.

Cei trei au dezbătut, cu argumente, rolul presei zilelor noastre, dacă presa e în cădere liberă, dar și alte chestiuni cu care se confruntă redacțiile, dar și oamenii care lucrează aici, sau cei care fac presă din fața computerului.

„Presa încotro?” a fost întrebarea provocatoare pe care moderatorul a lansat-o nu numai celor doi invitați, ci și colegilor din sală.

Timp de 55 de minute s-a vorbit despre rating, despre online, despre inteligența artificială și… despre alegeri.

Astfel de întâlniri și dezbateri vor continua în fiecare lună, unul dintre membrii Filialei propunând tema și invitații.

Întreaga dezbatere poate fi urmărită aici: https://www.youtube.com/watch?v=ThVr7dV2Ekg

 

Constantin PAȘOL / UZPR

Citește mai mult

Domnești, Argeș: primul Arc de Triumf
din mediul rural

În comuna argeșeană Domnești există singurul Arc de Triumf din mediul rural. El va străjui Parcul din fața Casei de Cultură din localitate. Inaugurarea a avut loc în prezența unor oameni de cultură, inițiator fiind prof. dr. George Baciu, și a fost organizată de Consiliul Local și Primăria comunei Domneștii de Argeș. Obiectivul amintește de vechiul monument care a existat în 1936, în localitatea care pe atunci era cunoscută drept Stațiunea Climaterică Domnești – județul Muscel. La 501 ani de la atestarea documentară a comunei, acesta a fost montat și…

Citește mai mult

Încet, dar…sigur,
România se depopulează

Din păcate, România se depopulează an de an, și asta doar dacă privim sporul natural, să nu mai vorbim de cei care părărsesc, an de an, țara. În 2023, în România sporul natural a fost de minus 87.647 persoane, conform Instutului Național de Statistică. Cu alte cuvinte, avem cu 87.647 persoane mai puțin la finele anului 2023 decât în 2022. Iar acest proces de depopulare continuă, astfel că în ianuarie 2024 suntem mai puțini cu încă 10.984 de persoane, repet, fără a pune la socoteală pe cei care părăsesc țara…

Citește mai mult

ONU. Priorități pentru 2024

În întreaga lume, și în 2024, „pacea este piesa lipsă, pe măsură ce conflictele se înmulțesc, diviziunile se adâncesc și polarizarea socială crește, iar misiunea Națiunilor Unite este să apere pacea, împreună cu țările membre, a declarat pe 7 februarie 2024, secretarul general al ONU, António Guterres, în timp ce a prezentat o listă de domenii prioritare de acțiune pentru acest an către Adunarea Generală a ONU (https://news.un.org/fr/story/2024/02/1142987): „Pacea este motivul nostru de a fi. Cu toate acestea, pe măsură ce analizez situația din lumea de astăzi, ceea ce lipsește…

Citește mai mult

Tiparul sigilar al Breslei Unite a postăvarilor, tricoterilor de ciorapi,  ceaprazarilor și ţesătorilor de pânză dinTimișoara

Breasla tricoterilor de ciorapi, țesătorilor de pânză, postăvarilor, confecționerilor de dantele și paspoal s-a organizat în anul 1839 . El a fost descris până în prezent sumar. Rondela sigilară confecţionată din metal are o formă oval-verticală (35 x 40mm), gravată în incizie, pentru sigilarea cu ceară. Ea face corp comun cu un mâner octagonal. Înălțimea totală a piesei…

Citește mai mult

Poezia Mioarei Baciu
și intensitatea trăirii

Prinși în curpenișul streotipului și orbiți, zi de zi, de mirajul exteriorului vieții, riscăm să uităm de „așezămintele sufletești”. Cert este că am putea ieși din acest halou, propriu imanenței, care ne depărtează de universal, ori de câte ori avem ocazia să participăm la botezul unei cărți nou editate, la vernisajul unei expoziții de pictură sau la un concert de muzică clasică. O astfel de invitație la ieșirea din stereotip, o face Mioara Baciu, prin lansarea antologiei de versuri, Așezăminte sufletești, care impune, încă de la primele pagini parcurse, prin…

Citește mai mult

Simpozionul Internațional de Pictură „Școala de la Bistrița”

Academia Română – Casa Oamenilor de Știință, Uniunea Artiștilor Plastici din România în parteneriat cu Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Centrul Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița & Centrul Cultural Municipal „George Coșbuc” Bistrița vă invită la expoziția „Școala de la Bistrița“, ce reunește pe simeze o selecție de lucrări realizate în cadrul Simpozionului Internațional de Pictură ce a avut loc vara trecută, la Colibița în județul Bistrița-Năsăud. Vernisajul expoziției va avea loc luni, 8 aprilie 2024, începând cu ora 19:00, în spațiul situat în  Casa Oamenilor de Știință, cu intrare prin Calea Rahovei,…

Citește mai mult

Premiile UZP Bihor

A doua ediție a galei Uniunii Ziariștilor Profesioniști, filiala Bihor, a consemnat premierea a 10 dintre membrii redacțiilor locale pentru activitatea din cursul anului trecut, jurnalistul anului 2023, cei mai buni gazetari de investigații și de presă scrisă, dar și cel mai bun fotoreporter fiind declarați patru echipieri ai BIHOREANULUI.
Ziaristul anului a fost desemnat Dan Simai, alias „Stixu”, care, emoționat dar și emoționant, a spus un mare adevăr: „A fi jurnalist nu este doar o meserie, e un mod de a fi ca om”. 

„Dacă ar fi descins extratereștrii…”
„Dacă aseară în Oradea ar fi descins extratereștrii, nu ar fi avut cine să consemneze știrea”, erau cuvintele cu care anul trecut, după ediția inaugurală a premiilor UZP Bihor, desfășurarea galei era relatată de BIHOREANUL sub semnătura lui Dan Simai, cel care de data aceasta avea să fie laureatul celei mai prestigioase categorii.
La fel s-a întâmplat și la a doua ediție, desfășurată miercuri seară și prezentată, la fel ca precedenta, de fosta jurnalistă Digi 24 Oradea, Oana Mudura, și de directorul BIHOREANULUI, veteranul Mircea Chirilă: la Casa Tineretului s-a reunit majoritatea profesioniștilor din redacțiile locale. Alături de ei – foști colegi de breaslă, prieteni, artiști, membri ai comunității oamenilor de afaceri din…

Citește mai mult

Raport. Majoritatea emisiilor mondiale de gaze cu efect de seră, direct legate de doar 57 de companii

Doar 57 de companii au fost legate de 80% din emisiile de gaze cu efect de seră din 2016 încoace, arată o analiză citată de The Guardian. La șapte ani după acordul de la Paris privind clima, mai mulți producători mari de petrol, gaze, cărbune și ciment și-au crescut producția de combustibili fosili și emisiile aferente. Doar 57 de producători – corporații controlate de stat și multinaționale deținute de acționari – sunt principalii factori ai crizei climatice, potrivit bazei de date Carbon Majors, care este compilată de cercetători de renume…

Citește mai mult

Studiu. Discuțiile despre politică întăresc conexiunile sociale și libera exprimare

Mulți dintre oameni evită să discute despre politică, mai ales cu cineva care are un punct de vedere opus, presupunând că schimbul de replici va deveni incomod. Dar a avea acest tip de conversații a vădit beneficii neașteptate pe parcursul unei cerecetări derulate de specialiști de la Universitatea din Pennsylvania, Oklahoma State University și Universitatea din Chicago. Potrivit miragenews.com, într-o serie de experimente care au implicat adulți din SUA, oamenii de știință au descoperit că se subestimează legătura socială care se poate face cu un străin care nu este de…

Citește mai mult

Primăvară înecată în sânge

1. Ultimul dinozaur din Europa Zeci de mii de tineri au ieşit în Piaţă la 7 aprilie nu ca să se distreze, ci din disperare. Ei s-au săturat de comunişti, de minciună şi de stalinism. Pentru tânăra generaţie comunismul a devenit un alt sinonim al sărăciei, al minciunii şi al fărădelegii. Comunişti foarte bogaţi în lume există, dar lumea încă nu a cunoscut şi ţări comuniste foarte bogate. Timp de opt ani de zile ei şi-au bătut joc de noi, de copiii noştri, de limba, de istoria şi de sufletul…

Citește mai mult