default-logo

Guvernul albanez decide ce (nu) are voie să publice mass-media

Jurnaliştii şi organele de supraveghere a presei din Albania condamnă interzicerea publicării informaţiilor piratate de pe serverele de stat şi postate online, inclusiv e-mailuri către şi de la fostul şef al poliţiei, Gledis Nano. Asociația Albaneză a Jurnaliștilor a declarat că interdicția „creează spațiu pentru cenzură asupra presei și jurnaliştilor”.
Flutura Kusari, avocat media și consilier juridic la Centrul European pentru Libertatea Presei și Mass-media, a declarat că interdicția „încalcă libertatea presei”: „Interzicerea publicării oricăror informații rezultate din atacuri cibernetice este prejudiciabilă, este cenzură, este arbitrară și încalcă grav libertatea mass-media de a judeca singure ce informații ar trebui să publice”, a scris Kusari pe Facebook.
Potrivit BalkanInsight, Albania este unul dintre numeroasele state balcanice în care instituțiile publice au fost lovite de atacuri cibernetice în ultima perioadă. Un grup autointitulat Homeland Justice a publicat cel mai recent grupaj de date albaneze piratate, corespondență prin e-mail care îl implică pe fostul șef al Poliției de Stat. Mass-media albaneze au preluat rapid informații despre un presupus complot al unui cetățean albanez de a-l ucide pe premierul kosovar Albin Kurti și alți doi înalți oficiali kosovari, în încercarea de a destabiliza regiunea. Biroul lui Kurti, ca răspuns, a spus că a fost deja informat despre presupusul complot: „Instituțiile de securitate au luat toate măsurile pentru a preveni această acțiune. Cazul nu a fost făcut public pentru a evita răspândirea panicii”.
În urma rapoartelor, poliția de stat albaneză a declarat că procuratura a emis o interdicție privind publicarea sau repostarea oricăror informații eliberate de cei din spatele atacului cibernetic, însărcinând poliția împotriva criminalității cibernetice, autoritatea de reglementare a radiodifuziunii și Autoritatea de comunicații electronice și poștale să monitorizeze informația și utilizarea acesteia.
Jurnalistul albanez Lutfi Dervishi a pus la îndoială valoarea unei astfel de interdicții: „Acest anunț nu are forță în afara teritoriului Albaniei și este mai mult o lovitură pentru libertatea presei decât un act care protejează „securitatea națională”, a scris el pe Facebook.
Recent, Procuratura Specială a mai interzis presei să publice fragmente din mărturiile date de doi martori de stat într-o anchetă majoră asupra crimei organizate; în 2019, un ordin similar a fost emis când scurgerile au dezvăluit infracțiunile electorale și corupția.
Codul penal al Albaniei prevede pedepse cu închisoare de până la trei ani pentru publicarea de informații secrete de către terți, cum ar fi jurnaliștii.(redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*