default-logo

Reporteri fără frontiere și Uniunea Națională a Jurnaliștilor Tunisieni cer guvernului să abroge decretul care „descurajează jurnaliştii să-și facă treaba”

Organizația Reporteri fără frontiere (RSF) îndeamnă guvernul tunisian să abroge rapid un nou decret fără precedent, care incriminează „zvonurile și știrile false”, deoarece amenință libertatea presei, unul dintre cele mai importante câștiguri ale revoluției pro-democrație a țării. „Folosirea cenzurii și a interdicțiilor privind furnizarea de știri și informații pentru a combate dezinformarea și știrile false este o alegere greșită. Această lege draconică are scopul de a descuraja jurnaliştii să-și facă treaba, de a crea un climat de frică și de a împinge profesioniștii să se autocenzureze – o alegere absurdă, care va facilita doar știrile false pe care acest decret ar trebui să le combată”, arată RSF.
Jurnaliştii tunisieni au început să-şi exprime îngrijorarea cu privire la natura nedemocratică a acestui decret încă de când publicarea sa iminentă a fost anunţată. Temerile lor s-au dovedit a fi pe deplin justificate când au citit textul decretului care a fost promulgat și publicat în ziarul guvernamental. Secțiunea 24, intitulată „Zvonuri și știri false”, este deosebit de alarmantă. Se spune că folosirea cu bună știință a sistemelor și rețelelor de informații și comunicații pentru a produce, răspândi, difuza, trimite sau scrie știri false, date false, zvonuri, documente false sau documente falsificate sau atribuite în mod fals altora, cu scopul de a încălca drepturile. altora sau care aduce atingere siguranței publice sau apărării naționale sau semănând teroare în rândul populației se pedepsește cu cinci ani de închisoare și cu amendă de 50.000 de dinari tunisieni (15.670 de euro), sau de până la 10 ani de închisoare „dacă persoana vizată este un funcționar public”.
Deși specifică sancțiuni, decretul nu oferă nicio definiție pentru „știri false” și „zvonuri”, lăsând serviciile de securitate și procurorii să interpreteze după cum consideră de cuviință. Decretul ar putea fi folosit pentru a legitima atacuri la adresa libertății presei și a dreptului de a informa și de a fi informat, pentru a criminaliza jurnalismul, pentru a contesta dreptul jurnaliştilor la confidenţialitatea surselor lor şi pentru a submina multe dintre angajamentele internaţionale ale statului tunisian.
Și libertatea jurnaliştilor străini ar putea fi, de asemenea, restrânsă de o prevedere care spune că, chiar dacă este comisă în străinătate, o încălcare a Secţiunii 24 ar putea fi urmărită penal în Tunisia dacă „s-a comis împotriva unor partide sau interese tunisiene”. Cu alte cuvinte, potrivit rsf.org, reporterii străini care scriu pentru cititorii străini în publicații străine ar putea fi urmăriți în Tunisia dacă se consideră că au publicat afirmații false cu scopul de a prejudicia interesele tunisiene.
Uniunea Națională a Jurnaliștilor Tunisieni (SNJT) a cerut retragerea decretului, pe motiv că încalcă Legea fundamental a Tunisiei, obligațiile internaționale ale țării în ceea ce privește drepturile omului și libertatea presei și principiul pedepselor proporționale. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*