default-logo

Un „Tribunal Popular” al unei coaliții de organizații pentru libertatea presei cere protejarea jurnaliștilor și dreptate pentru cei uciși

O serie de audieri conduse de societatea civilă au culminat la Haga cu un apel pentru o revizuire „independentă și cuprinzătoare” a modului de protejare a lucrătorilor din mass-media, într-o epocă a autoritarismului în creștere. Lansat de o coaliție de organizații pentru libertatea presei în noiembrie anul trecut, acest „Tribunal Popular” a audiat probe și analize despre uciderea jurnaliștilor în Mexic, Sri Lanka și Siria. Deși nu avea competențe legale de a condamna pe cineva, tribunalul și-a propus să sensibilizeze, să facă presiuni asupra guvernelor și să strângă dovezi prin ceea ce a numit forma sa de „justiție la nivel de bază”.
Reprezentanții tribunalului au spus că Mexic, Sri Lanka și Siria nu au reușit să protejeze viețile jurnaliștilor – ale căror cazuri au fost examinate în cadrul audierilor – și „au demonstrat lipsa unei voințe mai largi” de a aduce ucigașii jurnaliștilor în fața justiției: „Ar trebui să existe o analiză independentă cuprinzătoare a aparentei incapacități a inițiativelor comunității internaționale… de a proteja jurnaliștii, lucrătorii media și chiar organizațiile media”, a spus Gill Boehringer, un judecător din comisie. El a detaliat, de asemenea, o serie de alte măsuri care trebuie luate, spunând că „impunitatea trebuie să înceteze”.
Tribunalul a examinat uciderea în 2009 a redactorului ziarului Lasantha Wickrematunge în timpul conflictului separatist din Sri Lanka, uciderea în 2011 a jurnalistului mexican Miguel Angel Lopez Velasco, împreună cu soția și fiul acestuia, precum și moartea lui Nabil Al-Sharbaji într-un centru de detenție din Siria, în 2015. „Mexic, Sri Lanka și Siria, prin actele lor de omisiune, inclusiv lipsa anchetei, lipsa despăgubirilor pentru victime și impunitatea… sunt vinovate de toate încălcările drepturilor omului aduse împotriva lor în rechizitoriu”, susține judecătorul argentinian Eduardo Bertoni.
Problema atacurilor asupra jurnaliştilor „se înrăutăţește la nivel mondial”, adaugă judecătorul Helen Jarvis, citat de arabnews.com.
În întreaga lume, peste 2.170 de jurnalişti au fost ucişi din 1992 şi, în marea majoritate a cazurilor, ucigaşii au fost eliberaţi, punctează Comitetul pentru Protecţia Jurnaliştilor. (redacția UZPR)
Foto: Wikipedia

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*