◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

IQ-ul face diferența între oameni! Cei mai inteligenți oameni din istorie

Terence Tao este un matematician australian în vârsta de 44 de ani și are IQ-ul de 230. Este considerat cel mai inteligent om din lume. Reamintim că Albert Einstein avea un IQ de 160.

În anul 2015, mai mulți specialişti au realizat un top al personalităţilor cu un IQ ridicat, după ce au fost analizate studii, scrisori, biografii ale acestora.

Majoritatea, un IQ cuprins între 85 și 140

Conform acestor studii, Copernic, Rousseau, Rembrandt aveau un IQ de 130, în timp ce Gothe și Leibnitz aveau un IQ de 190.
Majoritatea dintre noi are un IQ cuprins între 85 și 140. Persoanele care au un IQ care depășesc 140 sunt considerate ca având o inteligenţă superioară. Cea mai bună jucătoare de şah din lume, Judit Polgar are un IQ de 170, în timp ce renumitul Garry Kasparov are un IQ de 190.

Specialiştii de la Universitatea Edimburg au realizat mai multe studii în care s-a evidenţiat faptul că persoanele mai înalte au un IQ superior. Moştenim înălțimea în proporţie de 70-90% de la părinți, iar IQ-ul în proporţie de 70%. Restul depinde de mediul în care trăim.
Studiile au fost realizate pe 6218 persoane și au fost analizate viteza de exprimare, memoria, vocabularul. Rezultatul a relevat că persoanele mai înalte au răspuns mult mai corecte și mai rapid la setul de întrebări.

În Europa de Nord, Danemarca, Finlanda, Suedia, Norvegia, Olanda, cei care s-au născut între cele două războaie mondiale au atins la maturitate o înălțime mai mare cu câțiva centimetri fata de predecesorii lor. În Europa de Sud, Italia, Portugalia, Grecia, acest fenomen s-a produs după cel de al Doilea Război Mondial.

Cel mai inteligent om din lume

Terence Tao este de origine chineză și este considerat cel mai inteligent om din lume. S-a născut în anul 1975, în Australia. Încă din copilărie, a fost atras de matematică. La vârsta de 7 ani, publica prima sa carte despre calculul numerelor perfecte. La vârsta de 24 de ani, este profesor universitar la Universitatea California, Los Angeles.

La vârsta de 31 de ani, primește premiul de geniu al Fundaţiei MacArthur, echivalentul Premiului Nobel pentru matematică. A fost numit, Mozart al comunității de matematicieni.

Cum se calculează IQ-ul?

Ca formulă de calcul inteligența se calculează ca raport între vârsta mentală și cea cronologică, multiplicat cu 100. Studiile arată că IQ-ul mediu din Europa este în scădere și pun acest fapt pe seama unor cauze biologice. În Europa, România se afla pe ultimele locuri privind IQ-ul mediu, respectiv 91. Campioni sunt finlandezii cu un IQ mediu de 101, urmați de Estonia, Olanda și Elveția.

Coeficientul de inteligență este, de multe ori, interpretat greșit drept acea inteligență genetică sau nativă a unei persoane. De fapt, o persoană cu studii este capabilă să rezolve corect și mai rapid problemele de logică din testele de inteligență. Acest lucru înseamnă că nivelul mediu al coeficientului de inteligență poate fi un indicator bun pentru calitatea sistemului de educație dintr-o țară.

Harta intligenței

În Europa, România se află pe ultimele locuri, cu un IQ mediu de 91. Reușim să îi depășim pe sârbi, albanezi, muntenegreni și suntem la egalitate cu macedonii. Campioni sunt finlandezii, cu un IQ mediu de 101, urmați de Estonia, Olanda și Elveția, toate cu IQ mediu 100.

IQ-ul

În lume, România ocupă locul 13 din 43, la egalitate cu Armenia, Georgia, Kazahstan și Vietnam. Trebuie însă menționat faptul că harta mondială a IQ-ului are o vechime de peste 10 ani, neexistând cercetări mai recente, ceea ce înseamnă că lucrurile ar putea arăta complet diferit astăzi.

Cei mai inteligenți oameni din lume

Garry Kasparov, celebrul șahist rus, are u IQ de 201 puncte. În partidele de șah el poate să prevadă până la 65 de mișcări pe care adversarul le-ar putea face.

 

Continuare pe efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *