default-logo

Argeș. „Naiul călător prin lume”, spectacol aniversar

„Naiul călător prin lume” este titlul spectacolului aniversar organizat la Casa de Cultură a Sindicatelor din Pitești luni, 24 octombrie de la ora 19,00.
Acesta o are în prim-plan pe tânăra interpreta la nai, dar și la alte instrumente de suflat, Maria Mădălina Lupu din Argeș, care aniversează vârsta majoratului.
Mădălina Lupu este o tânără din comuna Tigveni, studiază la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești și, în paralel, cu artistul Gheorghe Zamfir.
Alături de interpretă, în spectacol vor mai evolua: Paul Surugiu (Fuego); Cătălin Iancu la țambal; Gabriel Dumitru; Alina și Romeo Negoiasă; Vasile Răducu; Ansamblul Doruri de Câmpie din comuna Hârsești; Ionuț Cîrstea; Grațian Bădescu; David Sturzeanu; Ilinca Din; Ansamblul „Doruri Muscelene”; precum și Corul Seminarului Teologic Neagoe Basarab din Curtea de Argeș precum și invitați surpriză. Acompaniamentul este asigurat de Orchestra „Doina Argeșului” din Pitești, dirijată de Cătălin Iancu.
Maria Mădălina Lupu a început să studieze naiul de la vârsta de 8 ani sub îndrumarea profesorului Ionuț Cîrstea, şi din copilărie a îndrăgit folclorul și instrumentele tradiționale. Cântă la cimpoi, ocarină, tâlv, tilincă, fluier, caval, nai și, recent, studiază flautul. Pe parcursul anilor a obținut peste 100 de premii la festivaluri și concursuri și a participat la turnee internaționale în Cehia, Croația, Olanda, Germania, China, Grecia, Turcia și Bulgaria.
La teatrul „Al. Davila” din Piteşti îl întâlnește pe Paul Surugiu prin proiectul ART by Fuego, alături de care participa la trei turnee naționale consecutive. Este invitată a doamnei realizator Gheorghița Nicolae pentru cea de a patra oară în cadrul emisiunii Tezaur folcloric. A mai participat și la alte emisiuni foarte cunoscute, precum „O dată în viață” – realizator Iuliana Tudor, „Favoriții sunteți voi”, „Drag de România mea”- Paul Surugiu.
În 2017, este prezentă la festivalul naiului de la Găești unde îl întâlnește pe maestrul Gheorghe Zamfir, alături de care studiază şi în prezent. În 2018 a participat la concertul extraordinar „Gheorghe Zamfir și prietenii” din Piața Constituției, cântând pe aceeași scenă cu artiști de renume mondial: Avi Toledano, Andrea Griminelli, Enrico Macias, Petruta Küpper, Jean-Luc Faroux și mulți alții. A colaborat în cadrul mai multor spectacole cu orchestra MApN – dirijori colonel Aurel Gheorghiță și loc. colonel Liviu Voicu.
Mădălina Lupu studiază și muzica clasică, evoluând la doua spectacole de marcă, în „Vrancea eroică” și în spectacolul sopranei Felicia Filip, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.
Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Argeş prin Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș.

Constantin PAŞOL / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*