default-logo

Argeș și Muscel: „Focul lu’ Sumedru”, sărbătoare ancestrală

„Focul lu’ Sumedru”, o manifestare ancestrală care are loc an de an, înaintea marii sărbători a Sfântului Dimitrie, va avea loc, după o întrerupere de doi ani, în mai multe comunități din zona Muscelului din Argeș.
În zona centrală și de nord a Argeșului, în special la Topoloveni, Ștefănești, Călinești, Leordeni, Bogați dar și în mai toate satele din Muscel, pe 25 octombrie, are loc această tradiționala sărbătoare numită în popor „Focul lu’ Sumedru”.
Conform tradiției, în seară dinaintea Sfântului Mare Mucenic, localnicii (în special gospodinele satelor) oferă celor mici dar şi vârstnicilor, roade ale toamnei precum: nuci, struguri, fructe de toamnă, colaci şi covrigi dar şi câte un păhărel de vin.
În satele de pe valea Argeşului şi a Râului Doamnei se aprind focuri mari din vreascuri şi din vegetaţie uscată, iar copiii cântă și strigă în jurul acestuia: „Hai la focul lu’ Sumedru / c-a tăiat Dumitru, iedul!”.
Tradiţia spune că focul lui Sumedru (adică al lui Dumitru) marchează începutul sezonului rece şi are rolul de a-i atrage pe protectorii culturilor.
Practic, aici e pragul dintre sezonul cald și cel rece, sezon care se va încheia la Sîngeorgi (adică la Sf. Gheorghe, pe 23 aprilie).
La aceste manifestări au loc şi spectacole folclorice unde participa interpreți de muzică populară, ansambluri folclorice și grupuri vocale.
Tot acum în unele localități au loc târguri cu produse din gospodării proprii și concursurile de băuturi tradiționale.

Constantin PAŞOL / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*