default-logo

Zeci de jurnaliști iranieni arestați pentru relatările despre protestele din țară

Comitetul pentru Protecţia Jurnaliștilor (CPJ) din New York a documentat că 41 de jurnaliști au fost reținuți în Iran după ce au izbucnit protestele din cauza morții unei femei aflate în custodia așa-zisei „poliții a moralității” din țară. Cei mai mulți sunt acuzați că au participat la protestele pe care le acopereau.
CPJ și alte organizații pentru drepturile jurnaliștilor rămân foarte îngrijorate pentru patru jurnalişti despre care se crede că sunt deţinuţi la închisoarea Evin din Teheran, încă nedepistați după un incendiu produs la clădire, potrivit Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (IFJ), care
a raportat că a identificat cel puțin 10 jurnaliști în acel spațiu, inclusiv unii reținuți în legătură cu protestele. Dintre aceștia, doar șase au contactat familia. „Le reamintim autorităților iraniene că sunt responsabile pentru viața jurnaliștilor aflați în închisoare”, a declarat secretarul general al FIJ, Anthony Bellanger, într-un comunicat.
Potrivit Voice of America, aproximativ jumătate dintre lucrătorii media reținuți pentru acoperirea protestelor sunt femei, potrivit Coaliției pentru Femei în Jurnalism, care punctează că cel puțin 20 de jurnaliste au fost reținute în Iran de la izbucnirea protestelor. „Într-o țară în care femeile din mass-media sunt minoritare, acesta este un număr semnificativ și credem că represiunea împotriva femeilor jurnaliste este legată în special de sexul și de reportajele lor”, a declarat Kiran Nazish, director fondator al Coaliției pentru Femei în Jurnalism.
Grupurile pentru drepturile digitale, inclusiv Access Now, au condamnat Teheranul pentru restricțiile privind accesul la internet și persecutarea experților în tehnologie.
Comunitatea internațională pentru drepturile omului a cerut Consiliului pentru Drepturile Omului al ONU să ia măsuri imediate împotriva Iranului. Într-o declarație comună, Human Rights Watch și alte zeci de organizații au declarat că din septembrie, peste 1.000 de „protestatari, apărători ai drepturilor omului, activiști ai societății civile, jurnaliști, studenți și școlari au fost arestați și reținuți în mod arbitrar, unii fiind deja acuzați”.
Oficialii ONU pentru drepturile omului au declarat că răspunsul violent al Iranului la proteste și relatările despre arestări și crime arbitrare sunt alarmante, notează voanews.com. (redacția UZPR)
Foto: pixabay.com

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*