◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Jurnaliștii iranieni de peste hotare, terorizați de agenții regimului de la Teheran

Jurnaliștii iranieni care lucrează pentru serviciul în limba persană al BBC, precum și cei care lucrează pentru mass-media de opoziție Iran International se află în fața unei escaladări bruște a campaniilor de intimidare ale regimului, confruntat cu ample proteste. Mașini de poliție și securitate au stat de pază în fața biroului Iran International, din Chiswick, vestul Londrei, alți jurnaliști au fost forțați să se mute în case sigure. „Putem confirma că ofițerii de la Poliția Metropolitană lucrează ca răspuns la potențialele amenințări proiectate din Iran împotriva mai multor persoane din Marea Britanie. Au fost puse în aplicare o serie de măsuri de securitate pentru a atenua aceste amenințări. Deși nu vom intra în detaliu cu privire la ceea ce sunt acestea, aceasta include prezența ofițerilor de poliție înarmați fățiș în vecinătatea birourilor din vestul Londrei ale unei companii media în limba persană cu sediul în Regatul Unit. Aceasta este o măsură de precauție și am cere publicului să fie alert, dar să nu fie alarmat de prezența poliției în zonă”, a declarat un purtător de cuvânt al Met, citat de arabnews.com.

O sursă care lucrează la postul de știri a numit creșterea prezenței poliției „foarte îngrijorătoare”. Recent, forțele de securitate iraniene au arestat-o pe jurnalista Elham Afkari, în timp ce încerca să fugă din țară.

Pe de altă parte, și Ministerul Afacerilor Externe al Canadei a condamnat amenințările Republicii Islamice la adresa jurnaliștilor din interiorul și din afara țării. „Libertatea de exprimare, online sau offline, este un drept fundamental al omului, consacrat în Declarația Universală a Drepturilor Omului. Jurnaliștii, activiștii și lucrătorii media sunt piatra de temelie a oricărei societăți corecte, puternice și vibrante și trebuie să fie liberi să-și facă munca fără teama de represalii. Orice violență și intimidare împotriva jurnaliștilor sau activiștilor sunt complet inacceptabile și trebuie condamnate”, se arată în comunicatul instituției.

Agenția de spionaj a Canadei a lansat o investigație cu privire la ceea ce numește multiple amenințări cu moartea „credibile” împotriva persoanelor de pe teritoriul său din partea Republicii Islamice. Potrivit CBC News, Serviciul Canadian de Informații de Securitate „este conștient de faptul că unii agenți de stat ai Republicii Islamice monitorizează și intimidează oamenii din Canada, pentru a-i reduce la tăcere pe cei care vorbesc împotriva regimului”. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *