◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

SPIRITELE CASTELULUI IULIA HAȘDEU

Despre Bogdan Petriceicu Hașdeu se spune că a avut o legătură specială cu fiica sa și după moartea acesteia. Iulia, fiica sa, a fost un geniu în miniatură, un copil precoce.

La vârsta de doi ani știa să citească. La patru ani scria, iar la cinci ani compunea poezii. La 11 ani termina liceul Sf. Sava din București. La vârsta de 16 ani se înscrie la Facultatea de Litere de la Sorbona.

Înainte să împlinească vârsta de 19 ani, se îmbolnăvește de tuberculoză. Este adusă la București, după care este mutată la Mănăstirea Agapia, în speranța că un miracol o va salva.

Miracolul nu s-a produs și a murit la vârsta de 19 ani. A fost înmormântată la cimitirul Bellu din București.

La șase luni de la moartea fiicei sale, Hașdeu scria în lucrarea sa Sic Cogito. Ședeam în odaie lângă masa mea de lucru. De-nainte-mi era o testea de hârtie și creioane. Nu știu cum, mâna mea luă un creion și-l rezemă pe luciul hârtiei. Începui a simț la fruntea stângă bătăi scurte și îndesate. Deodată, mâna mea se puse într-o mișcare fără astâmpăr. Când brațul se opri, iar creionul căzu printre degete, mă simții deșteptat dintr-un somn, deși eram singur și nu adormisem.

Hașdeu scrisese pe foaia de hârtie mesajul transmis de fiica lui, Iulia, din lumea celor drepți.

În templul de la Câmpina, Hașdeu a continuat să comunice spiritual cu fiica sa. Comunicările se realizau prin ședințe de spiritism, dar și în cavoul de la cimitirul Bellu, unde Hașdeu a amenajat trei busturi ale lui Hristos, Shakespeare și Hugo.

Am aflat că Jenica Tabacu, directoarea muzeului Iulia Hașdeu, s-a sinucis, a fost găsită spânzurată în locuința sa din Câmpina.

Vă redăm câteva pasaje dintr-un interviu acordat în 2015. Am observat că am unele preocupări asemănătoare cu ale Iuliei Hașdeu. Am studiat pianul, scriu poezii, proză, admir cultura franceză. Am reușit să traduc toate scrisorile Iuliei către tatăl său.

Uneori am senzația de deja vu. Unii se gândesc la o viață anterioară, trăită în pielea personajului de care se ocupă. O veche colaborare cu acest loc și mi-am pus întrebarea ce ar fi dacă?
Jenica Tabacu a mai vorbit despre fenomene stranii care se produc în castel. Noaptea, paznicii aud o muzică de pian care răsună din interiorul castelului, sau luminile se aprind fără ca nicio persoană să fie în interiorul castelului.

Jenica Tabucu a trăit într-o lume spirituală sau mai bine zis, a spiritelor castelului.

efemeride.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *