Calendar CERTITUDINEA, Noiembrie 2019

GEORGE EMIL PALADE (1912-2008)

Părintele biologiei celulare moderne

Singurul român care a câștigat Premiul Nobel (1974, pentru fiziologie și medicină). Dar nu ca român, ci ca american (a emigrat în SUA în 1946).

  • George Emil Palade este considerat părintele biologiei celulare moderne. Fostul președinte american Ronald Reagan i-a acordat Medalia Naționala pentru Știință, în anul 1986.
  • S-a născut la Iași în 1912, într-o familie de profesori. În 1940 a absolvit Facultatea de Medicină a Universității din București, obținând rapid și titlul de doctor în medicină. În perioada 1942-1945, Palade a servit în Corpul Medical al Armatei Române.
  • În 1946 s-a căsătorit cu fiica industriașului Nicolae Malaxa, Irina Malaxa, cu care a avut doi copii: o fiică, Georgia Palade Van Dusen, și un fiu, Philip Palade. A plecat cu soția sa în Statele Unite ale Americii, unde a fost angajat pe post de cercetător la Universitatea Rockefeller din New York. Acolo l-a întâlnit pe Albert Claude, omul de știință care i-a devenit mentor. Claude lucra la Rockefeller Institute for Medical Research și l-a invitat pe Palade să lucreze împreună cu el în departamentul de patologie celulară.
  • În 1961, George Emil Palade a fost ales membru al Academiei de Științe a SUA. În 1973 a părăsit Institutul Rockefeller, transferându-se la Universitatea Yale, iar din 1990 a lucrat la Universitatea din San Diego (California).
  • În 1974,dr. Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină, împreună cu Albert Claude și Christian de Duve, „pentru descoperiri privind organizarea funcțională a celulei, care au avut un rol esențial în dezvoltarea biologiei celulare moderne”.
  • Împreună cu Keith Porter a editat revista The Journal of Cell Biology („Revista de Biologie Celulară”), una dintre cele mai importante publicații științifice din domeniul biologiei celulare.
  • Savantul român s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, în anul 2008.

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.