◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Protest media față de secretomania guvernamentală

Reunite în cadrul uneia dintre cele mai neobișnuite alianțe, publicații rivale din Australia au realizat un demers comun de protest față de ceea ce au numit „secretomania” Guvernului.

Cele mai importante publicații din Australia au arătat un rar moment de unitate apărând împreună cu primele pagini „blurate”, pentru a protesta astfel față de restricțiile impuse presei de către autoritățile centrale, notează BBC. Ziarele „The News Corp Australia” și „Nine” au apărut cu prima pagină având rândurile șterse cu negru și cu celebra ștampilă roșie „secret”, care amintește de dosarele clasificate care se pot vedea în arhivele serviciilor de intelligence.

Protestul comun al rivalilor în ale presei este menit să atragă atenția asupra faptului că legile siguranței naționale au generat o modificare semnificativă a modului în care jurnaliștii își fac meseria și au creat o „cultură a secretomaniei” în toată țara. „Australia riscă să devină cea mai plină de secrete dintre democrațiile lumii”, avetizează David Anderson, director al Australian Broadcasting Corporation. De partea cealaltă, Guvernul declară laconic că „susține presa, dar nimeni nu este mai presus de lege”.

„Divergențele” dintre mass-media și autorități au avut un punct de foc în luna iunie, când au fost efectuate raiduri la Australian Broadcasting Corporation și, de asemenea, acasă la un jurnalist care lucrează pentru News Corp Australia. Potrivit organizațiilor media, aceste controale erau în legătură cu anchete de presă care porniseră de la informații primite de la „whistleblowers” – avertizori de integritate, cum sunt denumiți în Uniunea Europeană – și care se refereau la presupuse crime de război sau la încercări ale unei agenții guvernamentale de a-i spiona pe australieni. De atunci, ciocnirile între liderii politici și presa australiană au curs în serie, iar coalizarea rivalilor din media în numele luptei pentru un scop comun a câștigat imediat suportul altor organizații jurnalistice, protestul fiind redat pe larg la radio, la televiziuni și pe mijloacele de informare în format electronic. Toate acestea în timp ce premierul australian Scott Morrison vorbește despre „necesitatea ca toată lumea să respecte legea”, organizațiile media afirmă că înăsprirea excesivă a legislației care privește siguranța națională a făcut munca jurnalistică extrem de dificilă și de riscantă, fiind astfel afectat „dreptul publicului de a fi informat”.

Demn de menționat rămâne felul în care organisme de presă care în mod normal nu ar recurge în ruptul capului la acțiuni comune s-au coagulat imediat în jurul aceleiași idei din clipa în care autoritățile din Australia au trecut la raiduri pe care mass-media le-a considerat un atac la libertatea de exprimare și la munca de investigație, în folosul opiniei publice, pe care o depun jurnaliștii.

 

Roxana Istudor

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *