Cenad – istorie și cultură

Sâmbătă, 9 noiembrie 2019, în localitatea Cenad din județul Timiș s-au derulat câteva evenimente sub egida sărbătorii Zilei Asociației Culturale „Concordia”.

Ziua a debutat cu un cuvânt de bun venit din partea gazdelor și, în special, din partea primarului Nicolae Crăciun, apoi,  istoricul Ioan Hațegan a preluat conducerea Simpozionului, care s-a desfășurat pe două secțiuni: sesiune de comunicări pe teme istorice și sesiune de comunicări pe teme literare.

Între materialele prezentate amintim: preot dr. Valentin Bugariu s-a referit la „Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu și Iustin Moisescu”; muzeograful Ion Traia l-a readus în memoria bănățenilor pe „Generalul Nicolae Petală”; Gabriela Șerban s-a oprit asupra celor două reviste bocșene aniversate în acest an „Revista „Vasiova” – 90 de ani de la apariție și „Bocșa Culturală” – 20 de ani de apariție”; prof. Simion Dănilă a stârnit curiozitatea publicului cu o prezentare interesantă ”Despre capcanele istoriografiei” oprindu-se asupra etimologiei numelor comunelor „Belinț” și „Beba”; bine prezentat și foarte interesant s-a dovedit a fi materialul pregătit de Sorin Fronțiu despre „Fortificațiile medievale de la Chama și Chery”; dr. Alexandru Kosa s-a oprit asupra „Organizării militare în Banatul medieval sec. XIV-XVI”; dr. Cristian Scarlat a vorbit cu profesionalism, dar și multă emoție, despre  cei „100 de ani de la înființarea Societății Mormintelor Eroilor Căzuți în Război, 1919 – 2019”, iar dr. Constantin Tufan Stan a adus un real omagiu „Corului de la Chizătău – simbol identitar românesc”.

Trecerea de la sesiunea de comunicări la prezentările de cărți și reviste a făcut-o dna. Florica Vaida Albu printr-un recital de poezie în grai bănățean-cenăzean.

Cea de-a doua parte a evenimentului a debutat cu prezentarea proiectului editorial al Primăriei Cenad, proiect impresionant, care numără, până în prezent, 31 de titluri. Lăudabilă este și apariția celor două periodice susținute de Primăria și Consiliul Local Cenad: „Cenăzeanul”, periodic de opinie și informare socio-culturală, aflat în cel de-al XXVII-lea an de apariție (editor Dușan Baiski) și „Morisena”, revistă de cultură istorică, aflată în anul IV de apariție (editor și redactor-șef Dușan Baiski).

Jurnalistul și scriitorul Dușan Baiski și-a prezentat cea mai recentă carte dedicată urbei sale: „Cenad: documente de arhivă” (Timișoara: ArtPress, 2019), un volum impresionant atât ca mărime și volum, cât și ca informație și documentare. „Cartea de față este rodul a peste 12 ani de căutare, studiere și fotografiere la Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale cu sediul la Timișoara. Cu greu am ales seria de documente reproduse în volumul de față dintr-un număr notabil  de materiale fotografiate (peste 120.000), majoritatea lor aflându-se la baza cărților scrise și publicate de mine în ultimii ani.” precizează autorul în prezentarea sa.

Un volum deosebit de util și interesant a pregătit pentru acest eveniment și istoricul Ioan Hațegan: „Cetatea Morisena-Cenad”(Timișoara: editura Banatul, 2019), pornind de la considerentul că „existența fortificației de la Morisena-Cenad poate fi documentată din primii ani ai cuceririi romane a Banatului de azi, adică anii 105 ai erei creștine și până în anul 1701, atunci când zidurile cetății sunt dărâmate sub supravegherea unei comisii mixte otomano-habsburgice.”

Evenimentul – desfășurat într-un cadru deosebit de frumos, găzduit fiind de Pensiunea „Anka” din Cenad –  dedicat  sărbătorii Zilei Asociației Culturale „Concordia” s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Ansamblul de dansuri populare „Mlădițe cenăzene” din Cenad, tineri talentați, purtători ai frumoaselor straie tradiționale.

Gabriela Șerban

uzpcarasseverin

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.