default-logo

“Maialul orăştian”

Timp de trei zile – 26, 27 şi 28 mai 2018 – municipiul Orăştie, din judeţul Hunedoara, îmbracă straie de sărbătoare. Este vorba de tradiţionala manifestare „Maialul orăştian”, care a fost iniţiată în secolul al XIX-lea de Reuniunea Meseriaşilor Români din localitate.
Sărbătoarea a fost anulată în perioada comunismului, fiind reluată în anul 1997, de data aceasta având sprijinul autorităţilor locale.
„Maialul” a fost şi este o serbare populară, de joc şi voie bună, dedicată celui mai frumos anotimp, primăvara, organizată în ultima duminică a lunii mai. Anul acesta sărbătoarea ţine trei zile şi se suprapune cu sărbătoarea ortodoxă a Rusaliilor.
Din programul deosebit de bogat al „Maialului orăştian” am reţinut: parada portului popular, spectacole de muzică populară şi uşoară, dans modern şi sportiv, demonstraţii de karate, jocuri de lumini. La reuşita spectacolului contribuie binecunoscuţi şi apreciaţi artişti din Orăştie, din alte oraşe ale judeţului Hunedoara sau din alte judeţe.
Principalii organizatori ai ediţiei din acest an a „Maialului” sunt Primăria, Consiliul Local şi Casa de Cultură „Alexandru Grozuţă” din „oraşul Paliei.

Ioan Vasiu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.