◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Seniorii români au impresionat la Campionatul Mondial de Șah de la București!

Cea de-a 29-a ediție a Campionatului Mondial de Șah pentru Seniori și-a desemnat câștigătorii în cadrul ceremoniei de premiere care a avut loc sâmbătă, 23 noiembrie, la București. Turneul organizat de Federația Română de Șah, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin Centrul pentru Seniori al Municipiului București a fost un veritabil maraton al sportului minții și a reprezentat o oportunitate pentru seniori de a se bucura din plin de efectele benefice ale acestui joc strategic.

Țara noastră a fost reprezentată de 57 de sportivi, printre care și celebrul Florin Gheorghiu (75 ani, ELO 2605), primul şahist român care a deţinut titlul de Mare Maestru Internaţional și fost campion mondial la juniori, la numai 19 ani.

Cea mai bună clasare a României a fost reușită de seniorul Vladislav Nevednichy, vicecampion mondial al competiției, la categoria 50+. “Eu am jucat toată viața șah și sunt fericit ca am început cu bine această participare ca senior.Șahul reprezintă o parte esențială a vieții mele și îmi doresc sa ajung campion mondial”, ne-a declarat vicecampionul competiției.

Și seniorii din București au fost reprezentați cu succes prin clasarea în top 5 a lui Mihail Marian. “Joc șah de jumătate de secol și pot spune că este viața mea în ceea ce privește profesia, ca hobby, ca preocupare. Joc de plăcere și destul de des, iar cu cât înaintezi în vârstă cu atât știi mai mult. Nu mi-am pus niciodată problema îmbătrânirii, joc sah și încerc să cred că nu am jucat încă cea mai bună partidă a vieții mele. De altfel, o parte din cele mai bune rezultate le-am obținut în urmă cu cinci ani, când am avut un vârf de formă care sper că se va repeta” – ne-a declarat bucureșteanul cu cea mai bună clasare din cadrul ediției desfășurate pentru prima dată în Capitală.

Tocmai beneficiile sportului minții, în contextul îmbătrânirii active, au fost cele care au dus la implicarea Centrului pentru Seniori al Municipiului București după cum ne-a declarat directorul general.

“Mă bucur că am reușit să venim în sprijinul Federației Române de Șah. Din primul moment în care am discutat cu domnul Președinte Sorin Avram, am fost încântată de ideea organizării unui astfel de eveniment în București. E foarte important să arătăm lumii că Bucureștiul este o capitală europeană în adevăratul sens al cuvântului, cu deschidere spre toate zonele și în deosebi către sport și sportul minții. Șahul este un joc pentru oamenii de toate vârstele. Poți să înveți să-l joci la orice vârstă și în șah, spre deosebire de multe alte sporturi, nu trebuie să te retragi vreodată. În plus, șahul te ajută să-ți menții mintea în formă și să fii activ în societate cât mai mult timp. Seniorii sunt cei mai afectați de schimbările care vin o dată cu vârsta, iar atunci când îți antrenezi mintea, în momentul în care îmbătrânești activ, reușești să previi apariția unor boli precum Alzheimer sau depresie. Veteranii prezenți la această ediție a Campionatului Mondial, sunt o dovadă vie a acestui raționament” – a ținut să precizeze Alexandra Dobre, Directorul General al Centrului pentru Seniori al Municipiului București.

La competiție au participat peste 360 de concurenți din 58 de țări, la categoriile 50+ Open și 65+ Open, masculin și feminin. Câștigătorii competiției au fost macedoneanul Kiril Georgiev și armeanul Rafael Vaganian (ELO 2514, fost campion al URSS în 1988 şi membru în echipele URSS şi Armeniei), la categoriile 50+, respectiv 65+ masculin; la feminin, noile campioane mondiale sunt Elvira Berend (Luxemburg) la categoria 50+ și legendara șahistă din Georgia, Nona Gaprindaşvili (75 ani, ELO 2275, fostă campioană mondială, Mare Maestră, aflată în primele 250 de șahiste din lume), la 65+.

Festivitatea de închidere a avut loc la Rin Gran Hotel și a marcat finalul unei competiții foarte bine organizate, la care toți participanții au fost câștigători, de la cei mai tineri concurenți din categoria 50+ și până la cei mai vârstnici seniori – polonezul Michal Ostrowski, 92 de ani, la masculin și Hannelore Hoose (Germania), 90 de ani, la feminin.

Acest eveniment dedicat excelenței în sportul minții a fost susținut cu mândrie de Centrul pentru Seniori al Municipiului București.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *