◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Lia Lungu: „Rugă pentru curățarea trădării din neam”

Cuvenit este, în aceste zile, să înălțam Rugă pentru curățarea trădării din neam. Se împlinesc 234 de ani, de la Răscoala iobagilor transilvăneni, conduși de Horia, Cloșca și Crișan. Asupriți, umiliți și fără drepturi în propria țară, la 1 noiembrie 1784, în zona Abrudului, un număr restrâns la început, 600 de țărani, cresc uimitor și reușesc ca în zilele de 4 și 5 noiembrie să ia în stăpânire zona Zarandului și Bradul. Ajunși în cetatea Devei în 6,7 noiembrie, sunt respinși de armata care apăra cetatea, dar ocupă Țara Hațegului. Până la sfârșit de noiembrie, zona Zlatnei cu minerii li se alătură. Dar în decembrie cei trei „ cutezători ai mântuirii neamului” sunt trădați și astfel prinși! Supliciul tragerii pe roată, despicarea și împărțirea în patru părți a trupurilor lui Horia și Cloșca și expunerea sfârtecatelor trupuri în localități, pentru „învățarea de minte”, încă dor, încă strigă în ființa neamului! Cloșca, terorizat și îndurerat s-a spânzurat în temniță. Este timpul să reflectăm asupra Trădării din Neam! Trădările, dezbinarea și orgoliile trebuie asumate, reparate moral (nu doar prin fățarnică căință!) și niciodată de nimenea dintre noi repetate.

O reparație morală, se întâmplă la 14 octombrie 1937.
Prin colectă publică, din inițiativa Astrei, se ridica la Alba Iulia Obeliscul – Horia, Cloșca și Crișan. Monumentul, este o frumoasă colaborare dintre arhitectul Octavian Mihălțan și sculptorul Iosif Fekete.

Inaugurarea a avut loc în prezența regelui Carol al II-lea și a lui Mihai, voievod de Alba-Iulia, având amploarea unei celebrări naționale. Obeliscul este așezat pe un soclu, in interiorul căruia se află o celulă simbolică cu inscripția: „Smerita închinare lui Horea, Cloșca și Crișan”

Societatea „Pietroasa” din Deva a oferit calcarul de Banpotoc din care a fost înălțat monumentul, iar pentru soclul s-a folosit o rocă mai dură, trahit. Fațada vestică a monumentului are atașată o reprezentare sculpturală a zeiței Victoria, înaripată, purtând în mâna dreaptă o cunună de lauri, destinată celor trei eroi martiri.

cristoiblog.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *