◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Serata „Eminescu, jurnalistul”, o altă ediție de excepție

Centrul cultural „Mihai Eminescu”, din sectorul 2, a fost neîncăpător pentru o nouă ediție a Seratelor „Eminescu, jurnalistul”. Ca întotdeauna, spiritul lui Eminescu a fost darul care a reunit laolaltă numeroase personalități care să-i asculte „Zicerea”, de această dată aleasă de jurnalista Rodica Subțirelu, redactor șef al „Cronicii Timpului” și moderator al Seratei.

Un program generos, cu prezența unor personalități culturale din București și din afara lui, prieteni și jurnaliști interesați de a fi alături de autori la două lansări… ca o prelungire a Târgului Gaudeamus.

Serata „Eminescu, jurnalistul” a fost dedicată, ca multe alte evenimente, aniversării Centenarului UZP, o istorie generoasă, cu prestigioase nume de creatori jurnaliști, dedicați acestei fascinante profesii de informare. La mai mult de 100 de ani de prodigioasă activitate jurnalistică, Eminescu este un model de civism, de demnitate, de datorie morală și nu mai puțin obligație de păstrare a unor standard pentru toată presa românească. Fragmentele alese în cadrul Seratei au avut ca ghid articolele jurnalistului Eminescu, de o actualitate desăvârșită.

Cu o operă editorială și publicistică remarcabilă, profesorul universitar Ioan N. Roșca a fost invitat să prezinte publicului o trecere în revistă a numeroaselor probleme de interes și de dezbatere pentru jurnalistul modern, alergător de cursă lungă, culegător neobosit de informații.

 

Invitată la Serată a fost recenta laureată a Concursului Jurnalistului la secțiunea „Restutitio” pentru volumul dedicat evocării jurnalistului și modestului poet și scriitor Teodor Al. Munteanu, unul din ultimii directori ai publicației „Convorbiri literare”, Livia Ciupercă, ce a adus o prezentare animată de pasiunea de cercetător și profesor, ca întotdeauna exigent documentată, cu imagistică și date concrete. Livia Ciupercă a adus în fața publicului un scenariu de teatru dedicat aniversării Centenarului UZP, consistent asezonat cu date despre prezențe jurnalistice notabile de-a lungul atâtor ani. Scenariul a fost lecturat de actori de la Teatrul Nostrum, conduși cu aceeași neobosită pasiune și consecvență de inițiatoarea și coordonatoarea proiectului, Rodica Subțirelu.

Președintelui UZPR, Doru Dinu Glăvan, i-a revenit plăcuta misiune de a prezenta doi autori jurnaliști și cărțile lor. Gen. maior (r) dr. Mihai Floca a adus interesante mărturii despre volumul „Forțele de elită. Armata secolului XXI”, un volum în care autorul a reunit informații prețioase privind exigența în instruirea elitelor din armatele din Marea Britanie, SUA, Franța, Rusia. Înaltul ofițer român a manifestat un regret voalat de a nu fi putut alătura în vasta bibliografie a volumului prezentat referințe românești.

Un alt senior al jurnalismului românesc, Corneliu Vlad, recunoscut analist de politică externă, adesea invitat în emisiuni televizate, a venit cu mărturii din vasta sa prestație profesională, reunite sub titlul „Și totuși, Revoluția Română”, insistând, în cele câteva cuvinte de prezentare, pe convingerea sa că șansa de a putea practica un jurnalism independent azi se datorează acestui eveniment major, Revoluția din 1989, din nefericire pătat cu sângele nevinovat al unor tineri: „În pofida unor comentarii contradictorii, trebuie să apreciem beneficiile unor transformări esențiale pentru cetățenii României, sentimentul libertății de exprimare, de cunoaștere fără îngrădire, de decizie, dar și de responsabilitate”.

 

Jurnalistul Viorel Popescu a anunțat, în cadrul evenimentului, că lucrează la finalizarea unei cărți-mărturie a contribuției radioului în împlinirea acestui moment de grație în destinul istoric al țării noastre.

A fost o Serată de excepție, cu numeroase prezențe jurnalistice de notorietate, iar invitații au primit dedicații și autografe.

 Foto: Florin Eșanu

 

 

 

Clementina Timuș / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *