◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Donează pentru Mănăstirea „Eroilor Români” de la Ţiganca

Se lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români” de la Ţiganca, Republica Moldova.

Uniunea Ziariştilor  Profesionişti din România, Asociaţia de Dezvoltare pentru România, Asociaţia Europeană de Strategii Politice Nicolae Costin şi  Asociaţia Tighina lansează campania de strângere de fonduri pentru ridicarea Mănăstirii „Eroilor Români” de la Ţiganca.

În 2006, statul român a amenajat în acest sat din sudul Basarabiei un cimitir ostăşesc, cu 1020 de cruci ridicare în onoarea ostaşilor căzuţi. Locul este străjuit de bisericuţa mănăstirii aflată în construcţie, loc de închinăciune pe drumul onoarei, prima şi unica mănăstire din subordinea  Episcopiei Basarabiei de Sud din Republica Moldova, parte a  Patriarhiei  Române, închinată eroilor care s-au jertfit pentru libertatea şi demnitatea noastră, se arată într-o postare.

Cei care doresc să facă donaţii o pot face la contul RO42RNCB0082004895030054.

Cimitirul de lângă Ţiganca se află în judeţul Cahul (aproximativ trei km de Prut), unde şi-au pierdut viaţa mii de soldaţi şi ofiţeri ai Armatei Române în luptele cu Armata Roşie din iunie-iulie 1941.

La capul de pod de la Ţiganca, în iulie 1941, au avut loc lupte care au dus la mari pierderi în Armata Română – 2300 de morţi. Luptele au fost atât de crâncene, încât, după cum spun martorii, apa Prutului era roşie de atâta sânge, iar la mici distanţe, pe Prut se formaseră poduri din trupurile ostaşilor români împuşcaţi de ostaşii sovietici, adevăr fixat şi într-un cântec popular: „Pe şoseaua din Ţiganca, / Curge sângele ca apa / Cu căruţa cărăm morţii / Când plângeam, plângeam cu toţii”.

În zonă au fost amenajate 25 de cimitire, inclusiv cel de la Cania şi cel de la Ţiganca. Mormintele ostaşilor români au fost vandalizate în 1944 de armata sovietică. Pe locul cimitirului de la Ţiganca a fost amplasată o fermă de porci, iar osemintele ostaşilor români au fost împrăştiate. De-abia în 2006 a fost amenajat Cimitirul de Onoare al Eroilor Români.

Pe teritoriul Republicii Moldova există 300 de cimitire unde îşi dorm somnul de veci circa 9000 de ostaşi români.

tvrmoldova.md

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *