◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Debut literar: Mirel Taloș, „Colecționarul de nuduri”

Articol publicat în revista „Literatorul”, ediție nouă, Nr.1, decembrie 2018; revistă aflată sub egida Bibliotecii Metropolitane București, www.bibmet.ro

 O poveste de iubire, ca un nud al lui Tiziano Vecellio. Cred că doar așa pot începe prezentarea romanului „Colecționarul de nuduri”, ce poartă semnătura lui Mirel Taloș. Cu această carte, ce a fost lansată la începutul verii, la Salonul de Carte Bookfest – 2018, autorul a debutat practic în lumea literară. Mărturisesc că am citit cu interes filele „Colecționarului de nuduri”, în primul rând pentru că am avut prilejul să particip la evenimentul lansării acestui roman, iar interesul mi-a fost captat de onorații invitați, ce au descris cu măiestrie acest roman, încât sunt sigură au reușit să stârnească curiozitatea tuturor iubitorilor de carte prezenți. Dar, nu în ultimul rând, și pentru că am avut privilegiul să îl cunosc pe autor, înainte să știu că este scriitor. Am descoperit cu admirație pasiunea sa pentru pictură și detaliul descris cu atâta naturalețe despre opere de artă celebre. Romanul este o înlănțuire spectaculoasă a unei povești de iubire, presărată cu detalii din lumea artei plastice bidimensionale din secolele trecute ori contemporane, cu tentă de roman polițist în care trecerea din perioada Renașterii italiene în timpul prezent, alcătuiesc o bază minunată a genului epic în bine-cunoscuta creație cultă.

Romanul lui Mirel Taloș este asemenea unei picturi, cu o compoziție literară cu forme unice, culori redate prin monologurile și intrigile povestirilor ce se înlănțuiesc una de alta, texturi și desene ale operelor de artă transpuse în descrieri rafinate, ce dau naștere unui întreg străbătut de principiile esteticului.

Povestea de dragoste din acest roman gravitează în jurul unui tablou cu un nud, un tablou nesemnat, ce nu figurează în niciun catalog de artă. Misterul este cu atât mai mare, cu cât toate firele romanului se leagă idilic de această necunoscută. Personajele principale sunt Paul Manet, un pasionat colecționar de tablouri nud și o tânără, pe care hazardul îl face să o întâlnească într-o galerie de artă, Simone Forbin. În timp ce el are 40 de ani, ea este cu 20 de ani mai tânără. Simone provine dintr-o familie cu origini aristocrate și este o fină cunoscătoare a artei, cu mult mai multe cunoștințe în domeniu decât Paul. Frumoasă și misterioasă, între Simone și Paul are loc o dragoste la prima vedere.

Dominat de patima artei nudului, Manet avea acasă o colecție de picturi, tabloul de forță al colecției sale fiind un nud realizat de François Boucher, un remarcabil portretist renumit pentru picturile sale idilice și senzuale, reprezentant al stilului rococo. Însă pictura nesemnată este cea care o atrage cu o forță nevăzută pe iubita lui Manet. Viața liniștită, ba chiar monotonă a colecționarului, în vârstă de 40 de ani, este dată peste cap de apariția tinerei nimfe. Totul capătă un nou sens. Nudul lui Boucher trece în plan secund, iar tabloul nesemnat devine nodul gordian al romanului.

Modern și conservator în același timp, Paul Manet realizează că viața fără Simone nu mai are niciun sens. Simbolismul tabloului anonim, pe care l-a pierdut și apoi l-a regăsit, care i-a fost înapoiat doar prin curajul și sacrificiul nebunesc al tinerei Simone, este pur și simplu o alegorie pentru viața colecționarului.

Cartea lui Mirel Taloș este un amalgam al unei lumi pasionate de artă, descrisă cu rafinamentul unui fin cunoscător al acesteia. Personajele din „Colecționarul de nuduri” s-au rupt de criteriile imuabile ale trecutului și au suferit o mutaţie culturală majoră. Dacă frumusețea ideală este neschimbătoare și transcendentă, pasiunea colecționarului de nuduri transcede de generații întregi familia acestuia. În „Colecționarul de nuduri”, arta și literatura sunt aceeași oglindă a unei realități abstracte.

Explicatii foto:

– Mirel Taloș – Mirel Taloș, un scriitor al cărui roman de debut a impresionat critica literară

Text: Elena Boholț

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *