default-logo

Credinţă şi loialitate la Iași

În data de 24 ianuarie 2020, Iașul a găzduit două evenimente, purtând același mesaj mobilizator: credință și loialitate. În timp ce Piața Unirii era animată de o masă impresionantă de oameni dornici să se afle în aceeași horă cu președintele României, Klaus Werner Johannis, la Hotelul “Ramada” avea loc o întâlnire de lucru cu membrii filialei ieşene a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR) în prezența preşedintelui Doru Dinu Glăvan.
Păstrând proporțiile, fiecare își servea patria cu credință și loialitate. Dacă diplomaţia română, în scopul recunoaşterii Unirii Principatelor Române sub domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a contribuit la consolidarea României, presa din Țara Românească și Moldova (amintim, spre exemplu, publicația “Dâmbovița” condusă de Dimitrie Bolintineanu) a militat puternic pentru o națiune unită. Ambele evenimente aveau să confirme trăinicia actului unirii.
Delegația UZPR de la București alcătuită și din Miron Manega, Firiță Carp și Ovidiu Zanfir, într-o strânsă colaborare cu filiala ieșeană (acum având peste 100 de membri), și-a făcut cunoscută agenda cu vădita dorință de a-și îndeplini obiectivele propuse. Alături de președinte au mai făcut parte Daniela Gîfu (vicepreşedinta UZPR), Grigore Radaslavescu (şeful Filialei ieşene a UZPR), prof.univ.dr. Vasile Burlui (Apollonia TV şi rectorul Universităţii Apollonia) şi Petru Frăsilă (managerul general al postului de televiziune TeleMoldova Iaşi).
În acest context, presa culturală avea să devină un subiect de interes comun, chiar dacă la nivel central UZPR se lovește de unele inerții. Dorința ca 28 iunie să devină Ziua Naţională a Ziaristului Român rămâne un obiectiv ce trebuie atins. Credința și loialitatea inimii marelui nostru Poet, scos abuziv din viața publică, nu pot rămâne nemarcate pe calendarului fiecăruia dintre noi.
Eminescu trebuie cunoscut întocmai cum a fost. Scriitorul ieşean Emilian Marcu, recent premiat de Academia Română, a menţionat aspecte mai puțin promovate din activitatea poetului naţional şi jurnalistului Mihai Eminescu. Deși îl celebrăm pe 15 ianuarie (data de naștere care figurează în manualele școlare și alte enciclopedii din mediul online – n. 15.01.1850, Botoşani), Poetul a apărut pe lume în data de 20 decembrie 1849 la Dumbrăveni, judeţul Suceava.
De asemenea, Raluca Daria Diaconiuc (Radio Iași), Maria Florea (TVR Iași), Lucian Apopei (Ziarul Lumina), Corneliu Dorneanu (Radio Iasi), Vasile Filip (Radio Trinitas), Jică Aionoaie (Ziarul Lumina) au primit diplome cu distincția “Credinţă şi Loialitate” și plachete de excelenţă cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înfiinţarea UZPR. S-a acoperit, zicem noi, echilibrat serviciile mass-media din Iași. A fost un moment în care au fost lansate și Convorbirile jurnalistice, un proiect al breslei ziariştilor români.
După Bacău şi Iaşi, conducerea UZPR s-a deplasat în perioada 24-25 ianuarie la Botoşani şi Suceava, încheind astfel un periplu mai mult decât necesar în acest efort comun de consolidare a unității. Data de 14 februarie, când va avea loc Adunarea Generală și de Alegeri, validează rolul strategic pe care actuala conducere UZPR și l-a asumat.

Daniela Gîfu / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*