◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Nu mai răspândiți pe internet aberații de genul LIMBA LATINĂ SE TRAGE DIN ROMÂNĂ! Iată care e adevărul:

Una dintre marile aberații care circulă pe internet de o vreme și care este promovată cu înverșunare de mulți, fără niciun discernământ, este următoarea: Limba latină se trace din română – că așa a zis un oficial de la Vatican…

Care este realitatea?

Realitatea este că acel oficial de la Vatican, mai precis Miceal Ledwith, fost consilier al Papei Ioan Paul al II-lea, nu a spus așa ceva! Într-un interviu dat pentru TVR Cluj, în emisiunea lui Cristian Mureșanu, acesta a vorbit despre limba latină și limba română în acești termeni (după cum se poate vedea în clipul de mai jos):

Miceal Ledwith: „Chiar dacă se știe că limba latină este limba oficială a Bisericii Catolice și limba Imperiului Roman, iar limba română este o limbă latină, mai puțină lume cunoaște că limba română, sau precursoarea sa, vine din locul din care se trage limba latină și nu invers. Cu alte cuvinte, nu limba română este o limbă latină, ci mai degrabă limba latină este o limbă românească.”

Sensul cuvintelor sale este următorul: Atât limba română, cât și limba latină sunt născute dintr-o limbă mai veche, sunt dezvoltări paralele ale acesteia. În opinia lui Miceal Ledwith, limba română este mai apropiată de acea limbă străveche decât latina, adică o mai autentică continuatoare a limbii străvechi. Din această perspectivă, ȘI NUMAI DIN ACEASTĂ PERSPECTIVĂ, se poate spune că mai degrabă este limba latină o limbă românească, decât limba română o limbă latină. Dar asta nu înseamnă că latina s-a născut din română. Punct!

Teza conform căreia limbile romanice și limba latină sunt limbi născute dintr-o limbă străveche comună este împărtășită de tot mai mulți lingviști străini și români, cum este și cazul lingvistei spaniole Carme Huertas, care a publicat și în România cartea NU VENIM DIN LATINĂ, aducând argumente solide ce demonstrează că nicio limbă romanică nu se trage din latină, aceasta din urmă fiind o verișoară a limbilor romanice și NU mama lor!!! (Cartea poate fi comandată online, aici: DACIA ART sau la telefon 0721 096069)

Daniel Roxin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *