◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Un film de referinţă la Telecinemateca: Moulin Rouge

Marţi, 26 ianuarie, de la ora 22.10, urmăriţi filmul din 1952 în regia marelui John Houston, cu Jose Ferrer, Colette Marchand şi Zsa Zsa Gabor în rolurile principale.

Filmul are un palmares impresionant, printre care: două premii Oscar – pentru scenografie şi costume – şi 5 alte nominalizări, Premiul Leul de Argint pentru regie – Festivalul de Film de la Veneţia, Premiul Globul de Aur pentru cel mai promiţător debut (Colette Marchand)

Drama este o evocare a figurii pictorului francez Henri de Toulouse-Lautrec, unul dintre obişnuiţii faimosului cabaret parizian Moulin Rouge, ale cărui dansatoare şi cântăreţe au fost imortalizate în multe dintre lucrările marelui artist.

Filmul se doreşte a fi un tribut adus artistului care locuia într-un bordel şi îşi petrecea timpul cu „scursura societăţii”, care a fost internat cu forţa într-un spital de nebuni pentru că suferea de depresie indusă de alcool şi sifilis, dar care a fost primul pictor ce s-a bucurat de onoarea de a-i fi expuse lucrările la Louvre (cel mai mare muzeu de artă şi istorie din Franţa) în timpul vieţii.

Producţia lui John Huston este, în acelaşi timp, o frescă plină de farmec,exuberanţă şi culoare a acelei epoci, redată prin costume, muzică şi scenografie – nominalizate sau premiate la Oscar.

Chiar dacă a trecut mai mult de jumătate de secol de la lansarea filmului, actorii şi specialiştii din cinematografie îl citează pe Jose Ferrer ca fiind un real erou al breslei cinematografice. Şi asta pentru că a acceptat o adevărată tortură a picioarelor pentru  a putea interpreta rolul pictorului de numai 1,5 metri înălţime. Spre uimirea tuturor, actorul de aproape 1,80 metri şi-a legat gambele strâns de coapse, mergând pe genunchi, pe o pereche de tălpici pe care singur le-a conceput. Dar durerile sale erau atât de mari, încât Ferrer nu putea filma în această postură decât pentru perioade scurte de timp, după care trebuia să facă pauză şi să îşi revină.

MOULIN ROUGE – Regatul Unit, 1952
Regia: John Huston
Cu: Jose Ferrer, Colette Marchand, Zsa Zsa Gabor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *