◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Directorul radiodifuzorului public din Kosovo, demis pe motiv de „relatare părtinitoare” și „nepotism”

Noul consiliu ales al radiodifuzorului public din Kosovo, Radio Television of Kosovo (RTK), l-a revocat pe Ngadhnjim Kastrati din funcția de director, pentru că nu și-a îndeplinit în mod eficient atribuțiile și pentru încălcarea regulamentului RTK.

Kastrati a fost demis cu nouă voturi pentru și unul împotrivă. „Decizia de concediere se bazează pe numeroase încălcări ale Legii cu privire la RTK și a altor acte subjuridice din RTK în timpul mandatului lui Kastrati. Consiliul RTK a concluzionat că directorul general a neglijat neregulile, abuzurile, lipsa de muncă, nepotismul… și a continuat raportarea părtinitoare din partea radiodifuzorului public”, a argumentat consiliul.

Anul trecut, Kastrati a fost luat la ochi, pentru numirile unor rude și apropiați, de către două comisii parlamentare care supraveghează RTK. Kastrati a apărat apoi angajarea membrilor familiei fostului președinte Hashim Thaci, care se confruntă acum cu acuzații de crime de război; ba chiar a afirmat că parlamentarii nu ar trebui să se amestece în procesele de recrutare. Potrivit BalkanInsight, membrii familiei lui Thaci au fost angajați ca experți în drepturi de autor, operatori și în departamentul de marketing.

În raportul său din 2020 privind progresul Kosovo, Comisia Europeană a spus că RTK „rămâne vulnerabilă la presiunea și influența politică. Potrivit raportului, RTK avea 1.024 de angajați, dintre care 806 aveau contracte cu normă întreagă, iar restul lucrau part time. Puțin peste două treimi din bugetul radiodifuzorului a mers pe salarii, iar consensul general este că RTK are prea mulți angajați.

Decizia consiliului de a-l demite pe Kastrati citează, de asemenea, un raport de audit național din 2020, care a identificat managementul defectuos și lipsa de dorință de a îmbunătăți și rezolva problemele RTK și gestionarea defectuoasă a contractelor de marketing RTK. În timpul mandatului lui Kastrati au existat și acuzații că RTK ar face propagandă pentru anumiți politicieni și că a existat o utilizare abuzivă a bugetului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *