◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023

În seara zilei de 2 decembrie 2021 s-a anunțat că orașul Târgu Jiu a fost desemnat Capitala Tineretului din România 2023. Vestea a fost însoțită de un sentiment puternic de mândrie și de speranță pentru tinerii din orașul de pe Jiul de Sus. De foarte multe ori auzisem, fie direct, fie întâmplător, pe stradă, că în Târgu Jiu tinerii și adolescenții nu au un loc al lor, unde să se poată întâlni și să poată să organizeze evenimentele care îi reprezintă. Indiferență a autorităților sau doar neputință? Iată că schimbarea a venit de la un ONG. Văzând un scurt filmuleț făcut în sala de consiliu a primăriei în seara în care s-a anunțat rezultatul, am intuit, cumva, și persoana care trebuie să fi declanșat întreg procesul, care a avut forța de a convinge și de a agrega toate „piesele” necesare unui rezultat pozitiv.

Oamenii din spatele reușitei

O știam pe Adela Vlădoiude mulți ani. Colaborasem la câteva parteneriate, dar continuasem legătura și dincolo de cadrul instituțional. Apropiată de lumea adolescenților (și datorită celor doi copii pe care îi are, aflați în această categorie de vârstă), își dedică întreaga energie proiectelor comunitare. Este profesor psihopedagogie specială la Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Târgu Jiu. Lucrează cu copii cu dizabilități, ceea ce presupune existența unei disponibilități sufletești deosebite. Dincolo de proiectele pe care le scrie și le coordonează în cadrul școlii, Adela s-a implicat în numeroase activități la nivel de municipiu și județ, prin Asociația ColourYourDreams, a cărei președintă este.

Pentru a afla mai multe despre parcursul acestui proiect care vizează municipiul Târgu Jiu, am rugat-o să stăm de vorbă într-o scurtă pauză pe care o va găsi în programul ei foarte aglomerat. Astfel, am aflat că în anul 2018 a mers la Baia Mare, ca lucrător de tineret, în cadrul Festivalului de Învățare Nonformală. Baia Mare câștigase titlul de Capitala Tineretului 2018-2019, la cea de-a treia ediție a acestui program național, care urmărește dezvoltarea ecosistemelor de tineret urbane. „Atmosfera de acolo, starea extraordinară de pe străzi, cu ateliere de facilitare grafică, de animație, de teatru, cu reunirea atelierelor în stradă în ultimele zile, m-au făcut să le spun celorlalți colegi formatori că o să fac din Târgu Jiu viitoarea capitală a tineretului!”, rememorează Adela experiența trăită acolo. Tot atunci a atras și primii membri în echipa care urma să scrie proiectul de candidatură pentru Târgu Jiu: Andreea Buzec, Marian Ancuța, Carmen Marcu.

Un an mai târziu, Asociația ColourYourDreams a organizat la Târgu Jiu un curs, la care au participat zeci de tineri: „Am creat un eveniment public pe facebook. S-a desfășurat la Biblioteca Județeană Christian Tell și au participat foarte mulți voluntari, 60 – 70. Am vorbit despre nevoile tinerilor”. Tot atunci, de la întâlnirea din 2019, a rămas alături de proiectul Târgu Jiului, Andrei Dobre, facilitator și manager de comunități din București, prezent în calitate de formator. În scurt timp, s-a alăturat echipeiMaria Bîrcu, jurnalist și antreprenor. Despre ea, Adela Vlădoiu spune că „este o fată foarte creativă și a venit cu niște idei bune și cu un vibe bun din zona de tineri și astfel ne-am închegat echipa de scriere”.

Perioada de pandemie a decalat oarecum calendarul normal al depunerii candidaturilor, însă în iunie 2020 s-a deschis aplicația pentru Capitala Tineretului. Deja din luna martie avusese loc prima consultare cu tinerii, pentru a identifica propunerile privind acest program ce le este dedicat în totalitate.

Pregătirile pentru candidatură

Conform prezentării de pe site-ul oficial, Capitala Tineretului din România este un program-cadru de tineret, creat la nivel național, ce funcționează pe principii similare cu cele ale Capitalei Europene a Tineretului (European Youth Capital – www.europeanyouthcapital.org). Programul le permite organizațiilor de și pentru tineret să promoveze temele importante pentru categoria socială pe care o reprezintă și ajută autoritățile locale să-i identifice problemele și să atragă investiții publice și private pentru rezolvarea acestora și dezvoltarea ecosistemelor de sprijin.

Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. Competiția se desfășoară în două runde.

În prima fază, orice oraș din țară poate să își depună candidatura. Formularul prevede prezentarea obiectivelor în termeni mai generali, programul în mare, bugetul, infrastructura orașului ; în runda a doua se detaliază. „Ne-am prezentat ideile la Primăria Municipiului Târgu Jiu, unde am avut deschidere. Aplicația trebuia să fie depusă de primărie, cu noi în calitate de parteneri. Pentru runda întâi, primăria a aplicat în parteneriat cu noi, Asociația ColourYourDreams și cu Fundația Județeană de Tineret. În runda a doua am adus și asociațiile Excelsior și ADER. Am depus parteneriatele și am prezentat conceptul”, a precizat Adela Vlădoiu. „Câștigăm sau nu, cu sau fără titlu, eu vreau ca lucrurile astea să se întâmple”

În cursul lunii august s-a publicat și lista scurtă a orașelor care intrau în runda a doua. Dintre cele șase orașe inițiale (Craiova, Satu Mare, Târgu Jiu, Târgu Neamț, Târgu Secuiesc, Vaslui), au fost selectate trei: Craiova, Târgu Secuiesc și Târgu Jiu. Cele mai mari șanse părea să le aibă municipiul Craiova, aflat la a doua candidatură.

Adela Vlădoiu: Participaseră și în 2020-2021 și veneau cu o serie de programe de acolo. Am scris conceptul, dar eu m-am asigurat ca acest concept să fie trecut prin hotărâre de consiliu local. Astfel, câștigăm sau nu, cu sau fără titlu, eu vreau ca lucrurile astea să se întâmple în comunitatea noastră. Împreună cu cei de la primărie, din Direcția Programe și Politici Comunitare, unde am avut o deschidere foarte mare, am participat la o mulțime de zoom-uri împreună, cu echipa de scriere, cu partenerii, în cadrul cărora am căzut de acord cu privire la organigramă, cine și de ce răspunde. Am pus la punct detaliile pentru runda a doua, am obținut aprobare și a contat foarte mult acest lucru. Primarul, împreună cu consiliul local și-au asumat că aceste evenimente vor avea loc (măcar 80% din ele), cu sau fără premiu.

Programul „Capitala Tineretului din România” s-a născut ca o moștenire a programului Cluj-Napoca 2015 Capitala Europeană a Tineretului.Pentru punerea în aplicare a programului, inițiatorii au creat Comisia de Guvernanță a titlului. Comisia asigură managementul, crearea și gestionarea cadrului metodologic, crearea unui juriu independent și crearea condițiilor pentru monitorizarea profesională a programelor prin care orașe românești implementează programe de tineret de anvergură sub egida acestui titlu.

Partenerii implicați în Guvernanță sunt: Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, entitate creată în contextul programului Cluj-Napoca 2015, Capitala Europeană a Tineretului, Grupul PONT, grup de experți de tineret, Banca Comercială Română, lider al sistemului bancar românesc. Programul Capitala Tineretului din România se implementează în parteneriat cu Ministerului Tineretului și Sportului.

Orașele câștigătoare ale titlului, până în 2022, au fost: Timișoara 2016-2017 (în ediția pilot), Bacău 2017-2018, Baia Mare 2018-2019, Iași 2019-2020, Constanța 2021-2022.

Târgu Jiu, Capitala Tineretului din România 2023. Atuurile.

Orașul Târgu-Jiu aduce în prim-plan conceptul #YouthURL (UnLearn, ReLearn, Learn), care are drept pilon central învățarea. Așadar, etapele de dezvățare, reînvățare și învățare cuprind activități pentru tineri, dar nu numai: de la voluntariat, podcasturi, cursuri, consiliere, aplicații mobile, imnul tinerilor, cafenele publice și până la competiții și crearea unor spații destinate tinerilor. Prioritățile programului #YouthURL sunt structurate pe 4 direcții de acțiune: stare de bine, acțiunea tinerilor, ecosistemul de tineret și perspectivele tinerilor.

După depunerea documentelor cerute pentru runda a doua, Comisia de Guvernanță a evaluat propunerile scrise. Între timp, echipa Târgu Jiului a organizat prezentarea în fața juriului.

Rep.: În ce constă această prezentare?

A.V.: Prezentarea s-a desfășurat în data de 2 decembrie. Inițial, ar fi trebuit să se desfășoare pe 20 noiembrie, la Constanța, orașul câștigător al ediției anterioare. Din cauza pandemiei, s-a amânat până după Ziua Națională. Juriul era online, iar în sală erau doar cei de la Guvernanță, care permiteau intrarea a doar cinci membri pentru fiecare oraș finalist. Componența delegațiilor s-a redus la jumătate, iar cei care intrau în sală era obligatoriu să fie vaccinați. Spre deosebire de celelalte două orașe, care au mers cu echipa care a scris proiectul, eu am făcut ceva inedit. Am ales un membru din partea primăriei, că era normal să fie acolo (Andi Popescu), un membru din echipa de scriere (Maria Bîrcu, pentru că se încadra și la zona de tineret) și trei membri tineri (Lucian Budulan, Alexia Ardereanu, Roberta Sanda). Eu eram la ușă, îi susțineam. Eu așa consider : am vrut să trimit acolo tinerii. Juriul a putut să vadă ce vrem noi să facem, dar mi s-a părut normal (mi-am asumat un risc) ca tinerii să transmită exact cum știu ei, ce vor ei. Capitala tineretului este pentru tineri. Noi am creat conceptul, dar împreună cu echipa de scriere ne-am gândit că ei vor merge. Fiecare echipă finalistă a avut la dispoziție 30 minute de prezentare și 30 minute pentru întrebări și răspunsuri. Eu am fost la ușă…

Rep.: Cred că îți bătea inima! Aveai emoții…

A.V.: Nu vrei să știi! Iar noi am pregătit pentru juriu o surpriză, prin care să arătăm că tinerii sunt foarte implicați și își doresc acest lucru la Târgu Jiu. Am creat un flashmob virtual, un zoom, unde sute de tineri din Târgu Jiu au intrat. Eu am dat mesajul cu link-ul la patru persoane și de aici a ajuns la sute. S-a propagat atât de repede încât a trebuit să fac nu știu câte link-uri de zoom. Nu și-a pus nimeni poza sau numele, dar toată lumea a scris : SUSȚIN TÂRGU JIUL !

Pentru juriu am pregătit un fel de „Știați că…” referitor la propagarea în digital. Echipa a întrebat la un moment dat : Știți câți tineri sunt cu noi acum ? Membrii juriului au răspuns: câțiva, câteva zeci, sute. În momentul acela am scos capacul de la proiector și pe ecran apare o animare, proiecția cu „Susțin Târgu Jiul”, cu sute de tineri care intrau și nu mai aveau loc. În cinci minute au intrat la capacitate maximă. Au fost in jur de 400 de tineri online. Apăreau mii de inimi care se ridicau în același timp. Eu am văzut puterea de implicare a tinerilor. Este diferență față de o atitudine comandată. Nu poți să le comanzi. Mai ales că a fost în week-end. Cum i-ai fi putut obliga? Ei nu erau la școală. Erau acasă, pe stradă, în mașini. Unii dintre ei au stat cu mine o oră până am intrat, că nu știam dacă s-a văzut la juriu.

Când se prezenta proiectul, eu ieșeam până la ușă și îi țineam la curent, le trimiteam mesajul. Ei abia așteptau să reacționeze cu flashmob-ul de inimi. A fost un moment extraordinar. Dacă n-ai simțit asta, e greu să descrii!

Juriul care a evaluat candidatura orașelor finaliste (Craiova, Târgu Jiu și Târgu Secuiesc) a fost format din 19 membri, dintre care pot fi menționați: Cornel Amariei (CEO &Founder LUMEN), Ionuț Barbu (Președinte Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța), Emil Boc (Președinte Asociația Municipiilor din România), Andrei Coșuleanu (Președinte Act for Tomorrow), Marcel Ionescu Heroiu (Expert Senior Dezvoltare Urbană Banca Mondială), IzabellaKacsó-Doboly (Secretar de Stat Ministerul Tineretului și Sportului), Ioana Marzac-Sigarteu (Corporate Communications Manager Samsung), Victor Negrescu (Vicepreședinte Comisia pentru Educația, Cultură, Tineret, Sport și Media din Parlamentul European), Horia Onița (Președinte AlianţaNaţională a OrganizaţiilorStudenţeşti din România), Andrei Popescu (Coordonator Corpul European de Solidaritate Agenția Națională pentru Programe Comunitare în domeniul Educației și Formării Profesionale).

Bucuria reușitei

După susținerea proiectului, echipa a plecat acasă. Mai trebuie spus că tinerii din Târgu Jiu s-au implicat direct și în prezentarea pentru juriu, cu podcasturi pe stradă, interviuri, pentru a afla nevoile tinerilor: A.V.: Se duceau peste tot, copilul meu, toți voluntarii asociației mele se duceau pe stradă și întrebau tinerii care sunt nevoile lor, ce ar vrea să se întâmple în orașul lor. Și sunt zeci de tineri care îmi aduc întotdeauna alți tineri. Nu îi caut eu, ei mi-i aduc pe ceilalți.

Rep.: Câtă nevoie au de lucrurile astea…

A.V.: Și ce păcat să nu ai un centru de tineret să faci activități cu ei!

Câștigătorul titlului „Capitala Tineretului 2023” s-a anunțat în seara zilei de 2 decembrie, în cadrul Galei Tineretului Clujean, organizată la Cluj-Napoca. Echipa care a scris proiectul, împreună cu câțiva reprezentanți ai Primăriei (primarul Marcel-Laurențiu Romanescu, Corina Șuță și Andi Popescu de la Proiecte și Programe, managerul public Ramona Nodea) și câteva zeci de tineri au fost în sala de consiliu local pentru a urmări transmisiunea live. După cum s-a mai prezentat în mass-media, reacția a fost extraordinară la anunțarea veștii.

Orașul Târgu Jiu urmează să îşi desfăşoare mandatul în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2023. Premiul în valoare de 50.000 euro, câștigat de „Târgu-Jiu – Capitala Tineretului din România 2023”, este oferit de Banca Comercială Română, co-inițiator al programului și reprezintă un punct de pornire pentru finanțarea proiectelor propuse.

Adina Andrițoiu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *