◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Ziua Unirii Principatelor Române, sărbătorită în județul Prahova

24 Ianuarie 2022, cu ocazia împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, în ciuda proliferării cazurilor de îmbolnăvire cu virusul omicron, principalele instituții de cultură din județul Prahova au continuat să își manifeste respectul și recunoștința față de acest mare eveniment din istoria României și față de înfăptuitorii lui, printr-o serie de activități omagiale desfășurate în direct și  mai ales în mediul online, constând din depuneri de flori la statui, comunicări, spectacole, filme, expoziții, audiții muzicale, concursuri.

Reprezentanți ai Primăriei Ploiești și ai altor instituții din oraș și din județ au depus coroane și buchete de flori la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, existentă în fața Primăriei.

Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Ploiești, sub genericul „Unirea Principatelor Române”, a prezentat un program online,  care a constat din expoziție de carte din fondul propriu, filmul documentar „Reformele lui Cuza în domeniul militar și administrativ”, realizat de bibliotecă, și un program artistic, susținut de elevii de la Școala Gimnazială „Radu Tudoran” Blejoi, coordonator profesor învățământul primar Daniela Fazacaș.

În perioada 20-24 ianuarie, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova și muzeele din județ aflate în subordinea sa au desfășurat activități complexe și bine documentate, după cum urmează:

20 ianuarie

 La Școala Gimnazială Măgurele din județul Prahova, reprezentanți ai  Muzeului „Constantin și Ion Stere” din Bucov și elevi ai școlii au susținut lecția tematică „Alexandru Ioan Cuza, creatorul României moderne”.

Pe pagina de facebook a muzeului a fost postată comunicarea „Viața ca o lecție de istorie: Constantin Stere”, în care muzeograf Paulina Mănișor prezintă  aspecte esențiale din viața omului politic și scriitorului Constantin Stere, evidențiind, în mod deosebit, spiritul de dreptate, patriotismul, lupta sa pentru drepturile țărănimii, atitudinea antițaristă, exilul siberian, militarea pentru Unirea Basarabiei cu România: „Personalitate remarcabilă, neîncăpând în niciun fel de tipare politicianiste, C. Stere şi-a canalizat toată energia şi inteligenţa pentru procesul de înfăptuire a Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918. A fost visul său de-o viață, pe care l-a văzut materializându-se.

În 1918, a fost cooptat în Sfatul Țării, apoi ales președinte al acestei instituții”.

21 ianuarie:

 Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova a desfășurat Proiectul educativ online: „Cuza și personalitățile Unirii”, cu participarea elevilor de la Colegiul Național „I.L. Caragiale”, coord. prof. Elena Marin.

Muzeul Memorial „Conacul Bellu” Urlați a organizat Matineul muzeal – „Unirea Principatelor de la fapte la istorie” la care au participat elevi de la Liceul „Brâncovenau Vodă” din Urlați, coordonați de profesorii   Iuliana și Robert Stan și de la Școala Gimnazială din localitatea Ceptura, coordonator, prof. Rodica Solzaru. Activitatea a constat dintr-o dezbatere cu tema „Unirea Principatelor de la fapte la istorie” și recitări.

Pe pagina de Facebook a fost postată comunicarea „24 Ianuarie – Mica Unire și Alexandru Ioan Cuza”, semnată de A. Isrătescu.

24 Ianuarie

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova, între orele 11-13 a avut toate sălile deschise.  Începând cu ora 11:00, au fost depuse flori la statuile domnitorilor existente în fața muzeului, printre care se află și cea a lui Alexandru Ioan Cuza.

Au fost audiate cântece patriotice și postată pe pagina de facebook „Expoziția Concurs Interjudețean – Pe urmele Unirii”,  realizată de personalul muzeului cu desene prezentate de elevi în cadrul concursului organizat de Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești, Școala Gimnazială „Nicolae Iorga” Ploiești, Școala Gimnazială Specială  Târgoviște, în parteneriat cu Muzeul de Istorie și Arheologie Prahova, Asociația Județeană „Cultul Eroilor” Prahova, Biblioteca Județeană „I.H. Rădulescu” Dâmbovița.

Muzeul „Casa de Târgoveț din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea” – Expunerea online „Mica Unire a lui Cuza” – consultant științific – colonel (rtr.) Constantin Chiper

Muzeul „Paul Constantinescu”  a postat pe pagina de facebook comunicarea „24 Ianuarie – Ziua de aur a veacului. Cântecele Unirii” în care poate fi găsită o frumoasă prezentare a poeziei Hora Unirii: „atât de cunoscută de către români, prin frumusețea și simplitatea versurilor și a melodiei, cântec emblematic al Micii Uniri de la 24 Ianuarie 1859.”

Muzeul „Ceasului de-a lungul Vremii” a prezentat filmul  „Personalitățile Unirii: Theodor Aman”, unul din marii pictori ai Unirii ale cărei aspecte sunt imortalizate în tablourile „Unirea Principatelor” (1857), „Hora Unirii la Craiova” (1857), „Proclamarea Unirii” (1861) cărora li se face o remarcabilă prezentare pe pagina de facebook a muzeului: ”Unirea Principatelor prezintă două tinere femei, îmbrăcate în costume populare, specifice celor două principate și ținându-se de mână. Tânăra din dreapta ține cu mâna dreaptă ridicată deasupra capului celeilalte un lanț scurt de care este atârnată o cruce de aur. Aceasta are în talie un brâu închis cu două catarame rotunde, de metal, pe una fiind inscripționat cuvântul VALAHIA. Cea de-a doua fată are la brâu două catarame inscripționate cu cuvântul MOLDOVA”.

Tabloul „Proclamarea Unirii 1861” surprinde un moment de răscruce al istoriei României și îi reprezintă pe membrii Adunării Elective de la București în momentul votării lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al Țării Românești, la 24 Ianuarie 1859”.

  Muzeul I.L. Caragiale Ploiești – ing. Monica Bostan, conservator al muzeului,  a prezentat    „Povestea întâlnirii dintre Al.I. Cuza și I.L. Caragiale”.

    Muzeul Memorial „Nicolae Iorga” Vălenii de Munte a participat la activitatea desfășurată în Parcul Unirea din localitate, unde a depus flori la statuile domnitorilor care au luptat pentru independență și realizarea unității naționale. Muzeograf Claudia Giannotti, șef de secție, a susținut comunicarea online „163 de ani de la Unirea Principalelor Române”, pe care a încheiat-o cu aprecierile lui Nicolae Iorga la adresa Unirii: ”Un popor se ridică, se menține și biruiește numai prin cultivarea continuă a tuturor forțelor naționale și printr-o solidaritate nebiruință a tuturora în jurul aceluiași steag, ținut și apărat, cu minți libere, de mâini sănătoaseˮ.

Muzeul „Casa Domnească” Brebu  – „Evocare – Personalitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza și reformele României moderne din a doua jumătate a secolului al XIX-lea”, autor Mihai Dragnea, revista „Historia” și documentarul ”Al.I. Cuza – Principele Unirii”.

Muzeul „Conacul Filipescu” Filipeștii de Târg – Expunerea online, „Primul pas către România”, autor muzeograf Petre Vlad.

Muzeul „Foișorul Bellu” Urlați – comunicare online „24 Ianuarie 1859 – Mica Unire și Alexandru Ioan Cuza”

    Muzeul Memorial „Cezar Petrescu” Bușteni –  Comunicarea online, „Alexandru Ioan  Cuza, domnitorul Unirii Principatelor”, susținută de muzeograf Ilinca Grigorescu.

Nu ar trebuit uitat nici faptul că Ziua Unirii este sărbătorită an de an în toate școlile din județul Prahova.

Elena TRIFAN / UZPR Prahova

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *