◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Minciunile din CV, la ordinea zilei

Un nou sondaj comandat de compania americană StandOut CV arată că mulți cetățeni sunt dispuși să-și mintă în interviu potențialul angajator despre orice, de la educație la referințe. Motivele? Creșterea costurilor și inflația.

Sondajul dezvăluie, de asemenea, că 55% dintre lucrătorii americani au mințit deja în CV cel puțin o dată în viață. Concret, asta înseamnă că aproximativ 42,5 milioane de oameni au mințit pentru a obține un nou loc de muncă numai în 2022. În ceea ce privește lucrătorii care devin „creativi” cu CV-urile lor, un uluitor procent, de 72%, care caută de lucru în industria prelucrătoare mint angajatorii potențiali, urmați de lucrătorii din domeniul sănătății (64%) și cei care caută un loc de muncă în artele creative (63%).

Unul din șase respondenți a mărturisit că folosește un serviciu de referință pentru locuri de muncă fals, angajatori falși și actori plătiți pentru a convinge companiile că au experiență anterioară de muncă. În medie, aceste servicii costă 145 de dolari per referință. Doi din cinci oameni au fost, de asemenea, mai puțin sinceri cu privire la zilele lor la școală – 41% au mințit cu privire la diploma de facultate în timpul unui interviu de angajare. Cercetătorii au descoperit că este posibil inclusive să fie cumpărată online o diplomă de facultate falsă, pentru 270 de dolari.

Pe de altă parte, falsurile nu prea trec nedepistate și nici nepedepsite. Dacă un angajator află că cineva a mințit cu privire la istoricul său de muncă pentru a obține un job, compania îl poate amenda pe acel angajat pentru a-și recupera banii. „Un angajat care falsifică o referință de job va fi imediat respins. În unele cazuri, compania îl poate chiar plasa pe lista neagră. Aceasta înseamnă că nu va mai putea aplica niciodată pentru niciun post în companie. În unele state, un CV fals este considerat fraudă”, spune Mark Sadaka, avocat și fondator al Sadaka Law, companie cu sediul în New York. (redacția UZPR)

Foto: pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *