◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Raport CPJ. Scădere abruptă a libertății presei și riscuri „mortale” ale practicării jurnalismului

În raportul său anual, Comitetul pentru Protecția Jurnaliştilor (CPJ) a constatat că numărul jurnaliştilor ucişi „a crescut brusc” în 2022. Organizația a declarat că anul trecut au fost uciși în întreaga lume 67 de jurnaliști și alți lucrători din media. Această cifră este mai mult decât dublă față de cea raportată în 2021, când 28 de jurnaliști au fost uciși.

„Aceste cifre indică o scădere abruptă a libertății presei, cu cel mai mare număr de ucideri de jurnaliști din 2018. În paralel, guvernele continuă să închidă un număr record de jurnaliști și nu reușesc să se confrunte cu violența în spirală și cultura impunității care au redus la tăcere comunități întregi din întreaga lume”, punctează președintele CPJ, Jodie Ginsberg.

Raportul tulburător vine în urma recensământului anual al penitenciarelor realizat de CPJ, care a constatat că un record de 363 de reporteri au fost închiși în 2022. Acest număr a reprezentat un maxim de 30 de ani și vine după raportul de anul trecut, care a constatat și la acel moment un număr record de jurnalişti privaţi de libertate.

Potrivit CNN, unul dintre punctele izbitoare evidențiate de raport este cât de periculoasă este în prezent practicarea jurnalismuui în America Latină, dar și în multe alte părți ale lumii. „Acoperirea jurnalistică a politicii, a criminalității și corupției poate fi la fel de mortală ca relatările despre un război”, adaugă Ginsberg. (redacția UZPR)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *