◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Întâlnire la vârf

Chiar dacă n-a putut susține concertul aniversar preconizat, la împlinirea a 30 de ani de carieră superlativă pe scenele lirice ale lumii, soprana Elena Moșuc a trecut peste barierele impuse de pandemie și a venit special din Elveția pentru a materializa câteva proiecte muzicale alături de Paul Surugiu Fuego.

În primul rând cei doi au înregistrat împreună melodia lui Jolt Kerestely, pe versuri de Narcis Constantin Avădănei, ”Știu că vei regreta”, filmând o primă versiune chiar în studioul muzical al compozitorului, sub bagheta acestuia.

După care a fost realizat un videoclip profesionist, a cărui premieră a avut loc pe 24 ianuarie, totalizând pînă în prezent multe zeci de mii de vizionări pe youtube. Melodia a fost orchestrată de Alexandru Gorgos, masterizarea – semnată de Sergiu Teacă, iar filmarea a avut loc într-un cadru încărcat de istorie, pe domeniul Știrbey din Buftea (se cuvin mulțumiri primarului Gheorghe Pistol), la Capela Sfânta Treime. Capela a fost construită între anii 1871-1890, fiind o bijuterie arhitecturală în stil neogotic.

Pictura capelei aparține reputatului pictor Gheorghe Tăttărescu, în interior fiind înhumate figuri importante din neamurile Știrbey și Ghica. Remarcabilul videoclip este o producție Art by Fuego, fiind realizat de Cosmin Tomoiagă cu sprijinul VR România, doamna Silvia Rickel dovedindu-se încă o dată o mare susținătoare a valorilor autohtone autentice. Poate că pentru unii colaborarea dintre Elena Moșuc și Paul Surugiu Fuego este surprinzătoare, dar între cei doi există nu numai afinități artistice, ci și o trainică prietenie.

Vocea sopranei a cucerit aplauze, așa cum spuneam, pe toate marile scene ale lumii, sub bagheta celor mai celebri dirijori, de la Metropolitan din New York la Scala din Milano, iar în 2019 a fost distinsă cu onorantul premiu ”Oscar della lirica”.

Originară din Iași, a absolvit acolo Conservatorul ”George Enescu”, debutând la Opera Națională din Iași. Posedă un doctorat în muzică, are la activ numeroase distincții și performanțe, fiind considerată de specialiști drept una dintre cele mai expresive și mai versatile soprane contemporane.

Cea mai bună dovadă este că în emisiunea ”Drag de România mea”, în afara de ”Casta diva”, a interpretat o priceasnă, precum și două melodii de muzică ușoară în duet cu realizatorul și prezentatorul emisiunii, Paul Surugiu-Fuego.

Una din acestea a fost, se înțelege, cea de care am amintit și care ne amintește de cele două albume de autor pe care Jolt Kerestely i le-a dedicat solistului în 2015, respectiv 2017, fiind premiate de Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România. De altfel, Kerestely, ajuns la frumoasa vârstă de 86 de ani, este cel care i-a îndrumat primii pași către muzica ușoară, în 1992, puștiului care venea special în Capitală de la Turda pentru a deprinde tainele genului, fiind preluat apoi de George Grigoriu.

Nu întîmplător am amintit vîrsta compozitorului, fiindcă el, la începutul acestui an, a compus o melodie pentru Elena Moșuc, pe care aceasta o va înregistra în curând. În populara sa emisiune ”Drag de România mea”, ce bate toate recordurile de audiență la TVR2, Paul Surugiu-Fuego invită reprezentanți de frunte ai tuturor genurilor muzicale.

În ediția la care ne referim, cea de-a doua melodie cântată în duet de Elena Moșuc și Paul Surugiu-Fuego a aparținut regizorului muzical al emisiunii, compozitorul Dani Constantin, versurile piesei ”Ce bine ar fi” aparținând regretatei soții a acestuia, Mihaela Călinescu.

Pentru 2021 Paul Surugiu-Fuego anunță numeroase proiecte înafara unor noi filmări pentru emisiunea ”Drag de România mea”, în primul rând susținerea, în sfârșit, după trei amânări datorate pandemiei, a ambițiosului său concert pop-simfonic de la Sala Palatului, în toamnă. Când, mai știi, între invitați o vom găsi și pe Elena Moșuc…

Octavian Ursulescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *