default-logo

„Data Act” al UE, proiect pentru „deblocarea datelor industriale”

Comisia Europeană (CE) a prezentat proiectul „Data Act”, un text care reglementează transferul de date nepersonale ale utilizatorilor sau companiilor produse de către Internetul Obiectelor, în contextul în care Uniunea Europeană nu vrea să se întâmple cu datele industriale ale întreprinderilor şi cetăţenilor săi ceea ce s-a întâmplat deja cu datele personale ale cetăţenlor europeni – şi anume ca valoarea acestora să fie confiscată de cei câţiva actori majori din domeniu, relatează AFP.

Acest document anticipează o producţie exponenţială de date industriale în anii viitori, atât de către oameni, cât şi de către obiectele conectate. În prezent există o situaţie vagă – cui aparţin datele produse în timpul folosirii unei maşini? Numai producătorului acesteia sau utilizatorului care le generează? În ce măsură poate avea acces la ele un terţ?

Răspunzând acestor întrebări, scopul „Data Act” este să se asigure că valoarea acestor date industriale create în Europa este repartizată în mod drept între producătorii de produse conectate, utilizatorii acestora şi servicii terţe.

Făcând acest lucru, UE speră să favorizeze inovaţia şi să evite ca, de exemplu, numai producătorul unui vehicul să aibă el singur puterea de a oferi servicii de reparaţii, întrucât numai el deţine datele necesare.

Textul introduce efectiv o nouă obligaţie a producătorilor („data holders”), şi anume de a face accesibile – în mod gratuit – utilizatorilor datele nepersonale pe care le generează. Acest utilizator poate să aleagă să transfere aceste date unei întreprinderi terţe, caz în care „Data Act” stabileşte condiţiile.

În cazul unei întreprinderi mici sau mijlocii (IMM), preţul de plătit în vederea accesării datelor produse nu va putea depăşi costul transferului acestora.

În cazul întreprinderilor mai mari, preţul este stabilit de piaţa liberă, însă producătorul nu va putea să impună condiţii „nerezonabile” pentru a se sustrage de la această obligaţie.

În schimb, acest terţ nu va putea să fie una dintre marile platforme. „Vrem să le dăm consumatorilor şi întreprinderilor încă un pic de control asupra a ceea ce se poate face cu datele lor, clarificând cine poate accesa datele şi în ce condiţii”, subliniază comisarul Margrethe Vestager.

Data Act prevede, de asemenea, condiţiile în care este necesar ca anumite date să fie făcute accesibile „în numele bunului public”. Altă secțiune a „Data Act” priveşte furnizorii de cloud.

În vederea unei îmbunătăţiri a încrederii, ei vor fi obligaţi să ia măsuri cu scopul de a proteja mai bine datele produse în UE împotriva unor legi extrateritoriale de tipul „Cloud Act”, din Statele Unite.

UE vrea, de asemenea, să profite de acest text pentru a lărgi şi mai mult interoperabilitatea între furnizorii de servicii cloud. Textul urmează să stabilească, de asemenea, standarde ale unor „smart contract” – contacte înscrise în codul informatic, care se pot executa fără intervenţia unui terţ.

„Data Act” face parte dintr-o strategie mai largă privind crearea unei pieţe unice a datelor. „Această zi marchează o etapă importantă în deblocarea unei mulţimi de date industriale în Europa, în beneficiul întreprinderilor, consumatorilor, serviciilor publice şi societăţii în ansamblul său”, subliniază comisarul european însărcinat cu Piaţa Internă, Thierry Breton.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*