◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Noua strategie militară a UE, complementară NATO

Miniştrii Afacerilor Externe şi ai Apărării din Uniunea Europeană au adoptat o nouă politică de apărare comună, care va permite UE să stabilească rapid forţe de reacţie rapidă, relatează agenția germană DPA.
Noua politică, numită Busola Strategică, va oferi orientări politice şi strategice clare cu privire la modul în care UE va aborda chestiunea securităţii şi apărării în următorii 5-10 ani şi va consolida rolul Uniunii Europene de furnizor de securitate pentru cetăţenii săi. Forţa de reacţie rapidă urmează să fie operaţională în 2025. „Amenințările cresc și costul inacțiunii este clar. Busola strategică este un ghid de acțiune. Adoptarea acestui document trimite un semnal puternic de unitate și hotărâre. Și vine într-un moment foarte important pentru că cu siguranță trebuie să ne creștem capacitățile de securitate și apărare. Este foarte oportun să aprobăm această busolă strategică într-un moment în care fiecare cetățean din Europa poate înțelege scopul unui document care dorește să sporească puterea UE ca furnizor de securitate”, a declarat șeful diplomației comunitare, Josep Borrell.
Pentru Franța, având în vedere cererea de lungă durată a președintelui francez Emmanuel Macron de „autonomie strategică” a UE, documentul este un element central al Președinției franceze a UE.
Pe de altă parte, în procesul de elaborare a documentului, statele membre est-europene au insistat să se adauge o referire conform căreia „NATO rămâne fundamentul apărării colective a membrilor săi”, formulă care se repetă repetat de mai multe ori în Busolă, relatează EURACTIV.
„Nu este vorba despre crearea unei armate europene. Nu putem acționa singuri și vrem să acționăm într-un mod mai coordonat între noi și vrem să acționăm într-un mod mai integrat cu partenerii noștri. Vom acționa în complementaritate cu NATO, care rămâne cu siguranță piatra de temelie a apărării teritoriale a Europei”, a mai spus Borrell.
Odată cu războiul din Ucraina, UE a încălcat unele dintre tabuurile sale de lungă durată, unul dintre cele mai notabile fiind că nu își putea folosi resursele pentru a furniza arme unei țări terțe, chiar dacă se află în dificultate.
Dacă ambiția unor state membre UE influente, în principal Franța, a fost ca UE să-și elaboreze propriul proiect de apărare, războiul declanșat de Rusia în Ucraina a zdruncinat astfel de planuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *