◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

Studiu. Sute de milioane de tone de plastic vor rămâne pe planetă și după era oamenilor

Miliarde de produse din plastic au fost aruncate în oceane în ultimii câțiva ani, provocând daune majore asupra mediului și ecosistemelor, arată o nouă cercetare din Japonia.
Autorii studiului estimează că aproape două treimi din deșeurile de plastic nu sunt monitorizate. Cantități mari de plastic sunt probabil pe fundul mării, greu de detectat cu echipamentul de scufundări actual. În plus, există probabil alte sute de milioane de tone de deșeuri de plastic gestionate greșit – aproximativ 10% din totalul plasticului la nivel mondial – prinse pe uscat.
„Pentru a evalua cantitatea și locul în care se află deșeurile de plastic în oceanele Pământului, trebuie să luăm în considerare întregul proces, începând cu trecerea din râuri în ocean și continuând cu transportul și fragmentarea”, spune Atsuhiko Isobe, profesor la Institutul de Cercetare pentru Mecanica Aplicată al Universității Kyushu.
Studiul a urmărit să estimeze cantitatea de plastic oceanic ascunsă adânc sub suprafața oceanului. Echipa a folosit studiile existente pentru a crea simulări cu privire la modul în care plasticul se descompune în timp și date derivate din satelit, pentru a studia mișcarea particulelor de plastic.
Rezultatele cercetării au arătat că materialele plastice mari și bucățile mai mici, numite microplastic, care plutesc pe suprafața oceanului reprezintă doar 3% din cantitatea de plastic care afectează oceanul. Alte 23 de procente sunt reprezentate de deșeurile mari de pe țărm.
Deoarece plasticul nu se descompune, cercetătorii care au publicat studiul în revista Science of The Total Environment sugerează că sute de milioane de tone de plastic gestionate greșit vor rămâne pe planetă și după era oamenilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *