◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Dublă lansare de carte

Prof. Marius TERCHILĂ a lansat luni, 23 aprilie 2018, în prezența unui public numeros, volumele cu numerele 22 – CHEILE NEREI. POTECILE SI TUNELURILE IUBIRII și 23- COMORI MONTANE. MUNȚII PĂDUREA CRAIULUI. MUNȚII TRASCĂU. MUNȚII LATORIȚEI din colecția PE POTECI DE MUNTE. Drumeț dedicat și povestitor înăscut, profesorul timișorean a fost prezentat de prof. univ. dr. Gheorghe POPOVICI, autor al Ghidului Banatului Montan care a spus, printre altele:”… mergând în drumeții ne vom descoperi pe noi înșine și vom redescoperi iubirea față de natură și față de oameni… În CHEILE NEREI domnul profesor aduce totul la zi. Ne arată și ce este bun în Chei și ce este rău. Drumețiile sunt gândite atât cu plecare din Șopotul Nou până la Lacul Dracului cât și de la Ochiu Bei- respectiv Sasca Montană. Ceea ce surprinde, de data aceasta, pe lângă partea de trasee, este faptul că e făcută așa cum se făceau altă dată hărțile pentru cărțile de turism, domnul profesor scriind aceste cărți din colectia PE CĂRĂRI DE MUNTE în ideea că nu trebuie să ne grăbim.Trebuie să lăsăm privirea să contemple în pași mici, nu în alergare, la fiecare traseu fiind indicat timpul de parcurgere atât în pas alert căt și mai domol, cu răbdare. După prezentarea traseelor , urmează descrierea Cheilor Carașului, Cheile Gârliștei, Ochiul Bei și Cascadele Beușniței, Semeringul Bănățean: linia ferată Oravița- Anina, Peștera de la Sf. Elena și Mănăstirea Călugara și, mai ales, împrejurimile Reșiței, partea finală fiind dedicată Munților Poiana Ruscăi, Munții Ciucaș și Munții Gurghiului. Las la aprecierea dumneavostră să vedeți cât de frumos sunt descrise aceste trasee… Domnul profesor subliniază că, fără iubire de natură și oameni, nu se pot face drumeții. De aici potecile și tunelurile iubirii, fie că este vorba de tunelurile iubirii de la Ochiul Bei către Sasca, fie că este vorba de arhicunoscutul, de acum, tunel al iubirii de la Obreja, lângă Caransebeș, pe calea ferată, lângă Băuțar, unde totul a fost creat de natură, omul lăsând în paragină calea ferată… Marius Terchilă ne îndeamnă să nu fim roboți care bifează încă un traseu ci să observăm natura în toată splendoarea ei, în toate anotimpurile: de la verdele crud al primăverii la ruginiul toamnei și să gustăm viața minunată de la acest capăt al lumii, Banatul Montan…” a menționat, printre altele, prof. univ.dr. Gheorghe POPOVICI.
Autorul, în prezentarea volumelor a îndemnat iubitorii de drumeții și, în special, tinerii prezenți la lansare, să iubească natura și să cunoscă locurile și traseele uluitoare din Munții Banatului dar și pe acelea din Munții Pădurea Craiului, Trascău și Lotoriței, cu circuitele defileului Crișului Repede, cu Cheile Mișidului și peșterile Bătrânului, Moana și Vadul Crișului și cele celebre din Pădurea Craiului, via ferata, Băile Romane, Cheile și Mănăstirea Râmeți, iezerul Ighiu, lacurile Violeta, Petrimanu și Galbenu cu cascadele Moara Dracilor și Boroncioaia și, nu în ultimul rând, spectaculoasa hidrocentrală Lotru-Ciunget, minune a ingineriei românești (putere 510 MW), unică în Europa prin galeriile subterane lungi de 146,6 km întinse pe o rază de 30 km de lacul Vidra. Ing. Decebal Nedela, prieten și tovarăș de drumeții al autorului, membru al Clubului Bănățean de Turism Timișoara a menționat nu numai spectaculozitatea hidrocentralei ci și faptul că cele trei turbine sunt fabricate la Reșița. Superbe pledoarii pentru redescoperirea naturii și a valorilor fundamentale ale noastre: familie, prieteni, comuniune cu natura, respect, încredere, perseverență, iubire. Așa cum subliniază prof. Marius TERCHILĂ într-una din prefațe: ”Munții, apele cerul, pădurile, prieteni eterni, conturează imaginea unui templu cu codri de simboluri și mari taine. Susurul teluric, foșnetul, șoaptele pădurilor, crestele montane, râurile năvalnice, reprezintă veșnicia care nu începe și nu se sfârșește niciodată. Prin parfum, culoare, sunet, vrăjesc mintea, încântă simțurile, răzbat prin vremuri și vreme sensibilizând statornicia, demnitatea, mândria, ne cheamă mereu la curțile dorului, în mirifica lume a munților. Pe poteci de munte, pe creste unde ajungem cu mari și dulci eforturi cunoaștem adevărata fericire, trăim bucuria, emoția, minunea fără margini, trăim viața cu adevărat”

(Camelia DUCA)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *