default-logo

Ramurile înflorite de salcie și Floriile. Reînvierea naturii, protecția magică și alungarea spiritelor malefice

„Se numește Duminica Floriilor pentru că în această zi se scot la toate bisericile sălcii de se sfințesc și fiindcă, din ziua aceasta, încep toți pomii și toate florile a înmuguri și a înflori.”

Timpul deschis de Duminica Floriilor, închis de Duminica Tomii și intersectat de noaptea de Înviere „este, din punct de vedere etnologic, un scenariu ritual de înnoire anuală a timpului”, scria Ion Ghinoiu în Zile și mituri.

De la Floralia la Florii

Zeița romană a florilor, holdelor, pomilor și tuturor plantelor din grădini, Flora, devenise, menționa etnologul Ion Ghinoiu, „foarte cunoscută în Dacia romană”. În cinstea ei, la 28 aprilie, în calendarul iulian, se organizau vestitele serbări de primăvară – Floralia.

Creștinii au înlocuit această sărbătoare cu Intrarea Domnului în Ierusalim. Numită în popor Florii sau Duminica Floriilor, ziua este celebrată în toată România, nota Ion Ghinoiu.

Importanța sărbătorii este sporită de interdicțiile de muncă și sacrificiul ritual al peștelui numit Dezlegarea la pește. La semnificația veche, de reînviere a naturii, când înfloresc florile, salcia și pomii fructiferi, s-au adăugat funcții și semnificații noi, legate de cultul moșilor și strămoșilor, explica Ion Ghinoiu.

editiadedimineata.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*